حدود 20 میلیون بخاری گازی در ایران وجود دارد که بخش عمده مصرف گاز در ماه های سرد سال مربوط همین بخاری ها می باشد. بخش عمده بخاری های کشور قدیمی یا با رتبه انرژی c , d می باشند. متوسط راندمان انرژی بخاری های کشور حدود55درصد می باشد. راندمان حرارتی بخاری های نسل جدید حدود 99 درصد است. در ماه های سرذ سال بخش خانگی و تجاری حدود 600 میلیون متر مکعب در روز گاز مصرف می کند که بخش عمده آن مربوط به بخاری های گازی با راندمان حرارتی پائین می باشد. چنانچه متوسط راندمان بخاری های گازی 20 درصد افزایش یابد از مصرف گاز کشور در مصارف خانگی و تجاری حدود صد میلیون متر مکعب در شبانه روز کاسته می شود و چنانچه متوسط راندمان بخاری های گازی کشور به 95درصد برسد حدود 200 میلیون متر مکعب از مصرف گاز کشور در ماه های سرد سال کاسته خواهد شد.
قیمت هر متر مکعب گاز در ماه های سرد سال حداقل 50 سنت بر متر مکعب است لذا ارزش 200 میلیون متر مکعب در روز معادل صد میلیون دلار در روز و سه میلیارد دلار در ماه می باشد.
در ماه های سرد سال به دلیل کمبود گاز ناشی از مصرف بی رویه بخش خانگی و تجاری، کارخانه های بزرگ تولیدی و واحدهای پتروشیمی از مدار تولید خارج می شوند و سوخت نیروگاه ها از گاز به گازوئیل تغییر می یابد که خسارتهای آن بین 4 تا 5 میلیارد دلار در سال می باشد. این جدای از هزینه ها و عدم لنفع سنگین ناشی از دافعه ای است که برای سرمایه گذاری های مولد در کشور ایجاد می شود
با جایگزینی بخاری های قدیمی با بخاری های راندمان بالا(بالای 90درصد) می توان از خسارتهای سنگین ذکر شده جلو گیری نمود همچنین از انتشار ده ها میلیون تن co2 در هوای کشور جلوگیری بعمل آورد. کاهش مصرف 200 میلیون متر مکعب گاز در محیط شهر و روستا یعنی جلوگیری از انتشار بیش از 200 هزار تن گاز co2 در حلقوم مردم شهرها و روستاهای کشور
یکی از راه های افزایش راندمان حرارتی بخاری های گازی دو جداره کردن لوله های بخاری به همراه فن مکش هوا است به این ترتیب که از لوله با قطر کمتر دودی که درجه حرارت بالایی دارد خارج می شود و از لوله قطورتر هوا به داخل خانه مکش می شود. این اقدام دو مزیت بزرگ دارد اول اینکه هوای مصرفی بخاری از بیرون تامین می شود و از اکسیژن درون خانه ها کاسته نمی شود و دوم اینکه حرارت بالایی که توسط دودکش اول در حال حرکت به بیرون خانه است از طریق هوایی که از مجاورت آن با لوله دوم مکش می شود حذب می شود و از لوله دوم هوای تازه گرم شده وارد خانه می شود به این ترتیب راندمان بخاری افزایش قابل توجهی می یابد.
منبع: وبلاگ ندای هموطن
nedayahamvatan.blogfa.com
{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%} |