پیام نفت:
نیروگاههای تلمبه ذخیره ای از انواع نیروگاههای برقابی هستندکه با عملکرد موتوری (پمپاژ آب به سد بالا دست) طی ساعات کم باری شبکه برق از یکسو و تولید برق در شرایط پیک بار سیستم از سوی دیگر میتوانند نقش موثری در بهبود عملکرد سیستم تولید داشته باشند. نیروگاههای تلمبه ذخیره ای در شب یا زمان های کاهش تقاضا برای برق، با پمپ کردن آب از دریاچه مخزن در پائین دست به دریاچه یا مخزنی که در بالا دست و در ارتفاعی بالاتر قرار دارد انرژی را ذخیره میسازند و در زمانی که مازاد مصرف وجود دارد این انرژی پتانسیل با عبور آب از واحدهای توربین-ژنراتور به انرژی الکتریکی تبدیل میشود. بنابراین ایده اساسی در نیروگاه تلمبه ذخیره ای ، ذخیره انرژی الکتریکی اضافی تولید شده در سیستم به شکل انرژی پتانسیل هیدرولیکی در زمانهای غیر پیک میباشد، که از این انرژی در زمانهای پیک سیستم که تقاضا بیش از کل ظرفیت تولید است استفاده خواهد شد. باید توجه داشت که زمان پیک یک سیستم میتواند روزانه ، هفتگی ، ماهانه و فصلی باشد. بکار گیری این نیروگاههای همانگونه که اشاره شد ، از دیرباز در سیستم های تولید برق دنیا آغاز گردیده، که راندمان آنها در حال حاضر ٨٠% میباشد و دارای مزایای زیادی میباشند. ژاپن به تنهایی سالانه 30هزار مگاوات از این طریق برق تولید می کند. با اتصال شبکه برق کشورها قابلیت تولید این روش تولید برق چندین برابر می شود.

در حال حاضر بیش از 220 هزار مگاوات نیروگاه تلمبه ذخیره ای در دنیا در حال بهره برداری است.
در حدود سه درصد انرژی الکتریکی تولیدی دردنیا توسط نیروگاههای تلمبه ذخیره ای تامین می شود.
25 هزار مگاوات برق تولیدی کشور آمریکا از طریق نیروگاههای تلمبه ذخیره ای تامین می شود.
30 هزار مگاوات برق تولیدی کشور ژاپن از طریق نیروگاههای تلمبه ذخیره ای تامین می شود. که راه اندازی این نیروگاه ها بین 1 تا 4 دقیقه زمان نیاز دارد.

لازمه احداث چنین نیروگاه هایی عبارتند است:
- اختلاف قابل توجه در زمان پیک مصرف برق نسبت به زمان کف مصرف می باشد.
- زیرساخت های انتقال برق مناسب جهت صادرات برق
- وجود منابع آبی زیاد در کنار ارتفاعات و یا وجود کوه های نسبتا بلند در حاشیه دریا
- بازار مصرف مناسب برق در کشور.
- نیروی انسانی متخصص و ارزان
ایران از همه مزایای فوق جهت اجداث چنین نیروگاه هایی برخوردار است. احتمالا بتوان در ارتفاعات مجاور دریای خزر حداقل سه نیروگاه نلمبه ای ذخیره ای با ظرفیت سه هزار مگاوات و در ارتفاعات مجاور به دریای خلیج فارس و عمان پنج نیروگاه با ظرفیت بیش از پنج هزار مگاوات احداث نمود.
کشورهایی که از ظرفیت انرژی خورشیدی بالایی برخوردار هستند می توانند در طول روز با استفاده از انرژی خورشیدی برق مورد نیاز جهت پمپ آب با ارتفاع را تامین و در ساعات پیک عصر تا شب از انرژی نیروگاه تلمبه ای ذخیره ای استفاده نمایند
چنانچه بنا باشد این نوع نیروگاه در حاشیه دریای خزر احداث شوند دریای خزر به عنوان سد پائین دست استفاده می شود که آب آن توسط تونل تا محل پمپ ها( در پائین کوه) به سد بالایی که در بالای کوه احداث گردیده منتقل می شود. می توان بگونه ای برنامه ریزی و مدیریت نمود که به محیط زیست و درختان مسیر انتقال آب آسیبی وارد نشود. در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان می توان نهایت استفاده را از این ظرفیت بزرگ خدا دادی بعمل آورد
برخی از این خدمات و مزایا عبارتند از :
-
انرژی اضافی موجود در شبکه را جهت انجام عمل پمپاژ جذب کرده و با ذخیره کردن آب در مخزن بالا دست به ذخیره سازی انرژی برای مواقع مصرف میپردازد.
-
عملکرد این نیروگاهها دارای توانائی اصلاح منحنی بار (Load shaping) در شبکه برق میباشد.
-
فراهم سازی بازار پایدار برای قدرت غیر پیک
-
تاثیر احداث این نیروگاهها در کاهش ساخت و ساز نیروگاههای سوخت فسیلی و هسته ای
-
فراهم سازی استفاده روزانه کار آمد از خطوط انتقال نیرو در نتیجه انرژی بیشتری که از نیروگاه حاصل میشود.
-
این نیروگاهها به هنگام وقوع ایراد و خطای گسترده در شبکه برق براحتی امکان تامین قدرت اضطراری روی شبکه را دارا هستند.
-
این نیروگاهها باعث بالا رفتن راندمان نیروگاههای سوخت فسیلی و افزایش قابلیت انعطاف پذیری آنها در چرخه کاری و بهبود کیفیت گازهای آلاینده از این نیروگاهها میشوند.
-
عملکرد این نیروگاهها باعث بالا رفتن راندمان شبکه برق میشود .
-
تعداد توقف و راه اندازی نیروگاههای سوخت فسیلی را کاهش میدهد (میزان آلاینده های هوا در هنگام راه اندازی این نوع نیروگاهها بیشتر از مواقع کار عادی است.)
{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%} |