پیام نفت:
آیا می دانید همه ساله در فصل سرما، تعدادی از هموطنان بر اثر رعایت نکردن اصول ایمنی در زمان استفاده از وسائل گازسوز و یا تغییر در سیستم لوله کشی داخلی دچار حوادث جبران ناپذیری می شوند؟!
به گزارش خبرنگار شانا، گاز طبیعی هنگام سوختن اکسیژن مصرف می کند که این اکسیژن را از هوای محیط بسته به دست می آورد؛ به همین دلیل اگر در منزل سیستم تهویه مناسب هوا وجود نداشته باشد، امکان به وجود آمدن حوادث ناشی از کمبود اکسیژن و خفگی وجود دارد.
راهکار: در فصل سرما با استفاده متعادل از وسائل گرمازا و رعایت اصول ایمنی می توان سلامت خانواده را تامین و با حوادث مقابله کرد.
علائم مسمومیت با گاز مونواکسید کربن (CO)
چنانچه احساس سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی یا حالت تهوع داشتید در کمترین زمان دریچه های ورود هوا، پنجره و درها را باز کرده؛ وسیله گازسوز را خاموش و سپس به جستجو و رفع عیب بپردازید.
آیا می توان از پلوپز گازی به جای بخاری استفاده کرد؟
هرگز از پلوپز خانگی به عنوان یک وسیله گرمازا استفاده نکنید زیرا روشن بودن این وسیله در فضای بسته باعث کم شدن اکسیژن و تولید گازهای سمی می شود و در موارد بسیاری منجر به حوادث غیرقابل جبران می شود بخصوص زمانی که روی آن سطل یا آجر قرار می دهید.
در فصل سرما، مصرف کنندگان به دلیل برودت هوا غافل از این که وسائل گرمازا برای سوختن، نیاز به هوای تازه دارند همه منافذ ورودی هوا را مسدود می کنند. مسیر ورود هوا (معمولا زیر در اصلی ورودی ساختمان) و خروج هوا (بخش کوچکی از پنجره) برای ایجاد تهویه مناسب در حد معقول (بخصوص در آپارتمانهای کوچک) است که باز نگه داشته می شود.
لازم به ذکر است که یک بخاری معمولی برای این که ناقص نسوزد در حدود 15 برابر مصرف گاز احتیاج به هوای آزاد دارد بنابراین در صورتی که هوای تازه به اندازه کافی به محل نصب بخاری نرسد خطر بزرگی انسان را تهدید می کند.
نکات مهم
کلاهکهای سیمانی و فلزی روی بام که دارای سوراخهای کوچکی در اطراف است حادثه ساز هستند و باید از کلاهک نوع H شکل استفاده شود.
هرگز از لوله آلومینیومی خرطومی (قابل انعطاف) برای وصل به بخاری و دیگر وسائل گازسوز استفاده نکنید زیرا این نوع لوله ها (بخصوص هواکش آشپزخانه) به راحتی از جای خود خارج می شود.
مراقب باشید از دریچه آیفونی (شیاردار) به جای بخش خروجی دودکش استفاده نکنید زیرا مسیر خروج گازهای سمی را محدود کرده و موجب بازگشت (CO) به محیط بسته می شود.
دودکشهای وسائل گازسوز بهتر است تا یک متر بالاتر از سطح پشت بام ادامه پیدا کنند.

دودکش خانه خود را حتما آزمایش کنید
برای آزمایش ابتدا وزنه ای نسبتا سنگین با حجم کوچک را به یک طناب (یا نخ مناسب) بلند وصل کنید و از دهانه خروجی دودکش واقع در پشت بام آن را به طبقات پایین هدایت کنید. در صورت مشاهده وزنه در داخل دودکش آپارتمان، راه آن باز است و در غیر اینصورت به هر طریق ممکن و پیش از استفاده و روشن کردن هرگونه وسائل گازسوز، راه دودکش را باز کنید.
آزمایش دودکش پیش از وصل وسیله گازسوز
در دودکش نصب شده روی دیوار را بردارید. کبریت یا شمع را روشن و در آستانه دهانه دودکش قرار دهید در صورتی که زبانه شعله به سمت داخل دودکش متمایل شود نشان دهنده مکش مناسب دودکش است.
دودکش سرد نشانه خطر!
با نوک انگشتان دست، دودکش وسیله گازسوز روشن را لمس کنید. اگر گرم و سوزان نبود، وسیله گازسوز را خاموش و اشکال را برطرف کنید. دودکش سرد زنگ خطری است که نشان می دهد گازهای سمی مربوط به وسیله گازسوز در خانه شما در حال انتشار است. به منظور به دست آمدن اطمینان می توانید این آزمایش را هر چند وقت یکبار تکرار کنید.
آزمایش نشت گاز
به وسیله کف صابون از نداشتن نشتی گاز در اتصالها و محل بستها اطمینان حاصل کنید و به هیچ وجه از کبریت یا هرگونه شعله دیگری برای این منظور استفاده نکنید.

حتما از سر شلنگ شیار دار برنجی بلند و بست پهن لاستیک دار برای اتصال شلنگ به شیر گاز استفاده کنید.
شلنگ وسیله گازسوز را از سوراخهای تیز کابینت عبور ندهید و در صورت اجبار اطراف شلنگ را با نوار پلاستیکی تقویت کنید.
برای کمک به دیگر هموطنان و جلوگیری از قطع گاز به جای زیاد کردن شعله وسیله گازسوز و در نتیجه، گرم شدن بیش از اندازه محیط و باز کردن پنجره ها از لباسهای زمستانی مناسب استفاده کنید. با انجام این کار می توانید به میزان قابل توجهی از اتلاف انرژی جلوگیری کنید.
به هنگام مسافرت هرگز بخاری یا شوفاژ ساختمان را روشن نگذارید.
هنگام ترک محل کار، وسائل گرمایشی را برای پیشگیری از اتلاف انرژی و یا حادثه خاموش کنید.
رعایت این نکات نیز در صرفه جویی گاز طبیعی و از نظر ایمنی مهم است:
تنظیم دمای محیط بین 18 تا 22 درجه سانتیگراد
سرویس دوره ای موتورخانه ها، آبگرمکنها، پکیجها و بخاریهای گازسوز
عایق بندی کامل موتورخانه ها و لوله های رفت و برگشت آب گرم و منبع انبساط
استفاده از سیستم هوشمند در موتورخانه ها که باعث کاهش مصرف سوخت می شود
خودداری از روشن کردن شومینه ها و در صورت لزوم به جای آن استفاده از وسائل گرمایشی برقی فن دار
پوشش مناسب برای پنجره ها (استفاده از پرده های ضخیم)
استفاده از شیرهای ترموستاتیک برای رادیاتورها
استفاده از وسائل گازسوز دارای نشان استاندارد و راندمان بالا
تسهیل ورودی هوای تازه به موتورخانه ها
استفاده از وسائل گازسوز با ترموکوپل ضروری است
سماور گازی مورد استفاده در خانه ها حتما باید دارای ترموکوپل باشد.
منبع
{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%} |