درباره ما   |  پیوندها   |  RSS  
  صفحه اول    نفت    گاز     پتروشیمی     پالایش و پخش    بورس و بازار سرمایه     بین الملل     اقتصاد انرژی   جمعه، 10 آذر 1402 - 23:45   
 
 
   اخبار رسانه ها  
  آلومینا، محصول پالایش شده بوکسیت
  تاریخ 500ساله روسیه
  بررسی و تحلیل حقوقی جنگ اکراین و روسیه از منظر حقوق بین الملل
  شبه نظامیان چچن در خدمت پوتین
  طﺮاﺣی ﺳﯿﺴﺘﻢCCHPﺑﺮای ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی اداری در ﺗﻬﺮان
  از احداث کانال سراسری از آستارا تا گنبد تا ساخت بزرگراه ساحلی در شمال
  ویدیو/ آتش بس در غزه؛ شهادت 14845 فلسطینی در 49 روز درگیری
  فیلم| زنان کارگر در معدن، در غیاب مردانی که به ارتش اوکراین پیوستند
  زندگی فوق لاکچری پوتین+ عکس
  بزرگراه ساحلی دریای خزر چه زمانی به اتمام می‌رسد؟
  طراحی سیستم تولید همزمان برق، گرما و سرما CCHP برای منازل مسکونی در اقلیم آب و هوایی تهران
  در زمستان ها گاز عامل اصلی آلودگی هوای تهران است
  نیروگاهCCHP یک مگاواتی با مصرف 250متر مکعب گاز گرمایش 150 و سرمایش 100ساختمان را تامین می کند
  بهینه‌سازی زمان‌بندی حرکت و توقف قطارهای مترو با استفاده از الگوریتم NSGA-II برای کاهش زمان سفر و افزایش کارایی اقتصادی و زیست‌محیطی سیستم
  مهم‌ترین گلوگاه جابجایی مسافر در مترو تهران مرتفع می‌شود
  آیا این وعده محقق می شود؟ ورود ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس برقی؛ تا پایان سال آینده
  ماجرای عجیب غیب شدن اتوبوس‌های برقی تهران
  پلتفرم ماژولار تبدیل اتوبوس دیزلی به برقی رونمایی شد
  ضرورت فوری اتصال متروی کرج به مرکز تهران
  تنهایی اوکراین و سرازیر شدن کمک‌ها به اسرائیل
  از نظر فیرحی مردم حق تاسیس، نظارت، تغییر و اصلاح دارند/ تولد فقه دمکراسی در ایران / تقدم دمکراسی بر فقه، علم، حقیقت
  نیروگاه CHP | تولید همزمان برق و حرارت
  CHP راه موثر برای تولید برق و گرما بطور همزمان می باشد
  معرفی سیستم تولید همزمان گرما، برق وسرما
  ترانس تبدیل ولتاژ 380 به 220 ولت وبعکس در همه توانها
  اصل 127 قانون اساسی
  سفر کمیته وزرای خارجه کشورهای اسلامی و عربی به چین در تلاش برای توقف جنگ غزه
  طالبان یک سد جدید در خاشرود نیمروز در نزدیکی ایران می‌سازد
  ببینید / لحظه روبرو شدن جومونگ با دوبلور ایرانی‌اش
  هر ذهن غیرمریضی که حتی ادبیات و قرینه متصل در اصول را هم نخوانده باشد، می‌فهمد که آن سخن من ناظر به دنبال کردن توطئه‌گران است نه اجرای سند ۲۰۳۰ / در شبهه مربوط به انداختن قطعنامه‌ها در منقل، مخاطبم مخالفان داخلی برجام بودند که قطعنامه‌های فصل هفتی شورای امنیت را کاغذ پاره می‌دانستند
ادامه اخبار رسانه ها
 

انتخابات ریاست جمهوری

- اندازه متن: + -  کد خبر: 51705صفحه نخست » اقتصاد انرژیشنبه، 1 مهر 1402 - 06:56
انرژی زمین‌گرمایی تا چند سال می‌تواند جهان را تامین کند؟
سارا ارجمند
  
انرژی زمین‌گرمایی پاکیزه‌ترین شکل انرژی است که نیازی به خورشید ندارد. اما تا چه مدت می‌توان دنیا را با آن اداره کرد؟
 

از میان روش‌های متفاوت تولید برق یا کار کردن دستگاه‌ها، کدام یک از انرژی خورشیدی استفاده نمی‌کنند؟ سوخت‌های فسیلی؟ پاسخ منفی است. میلیون‌ها سال پیش، گیاهان برای رشد به انرژی خورشید نیاز داشتند. این گیاهان پس از نابودی به موادی مثل نفت و در نهایت سوخت‌های فسیلی مثل بنزین برای خودروها تبدیل شدند. پس بنزین را می‌توان انرژی خورشیدی مایع به حساب آورد که به مرور زمان به وجود آمده است.

آیا می‌توان گفت انرژی باد ربطی به خورشید ندارد؟ باد از کجا سرچشمه می‌گیرد؟ عامل اصلی تولید باد، گرمایش نامتعادل در جو زمین است. به حرکت هوا در جو، باد گفته می‌شود. با برخورد جریان‌های هوا به پره‌های توربین بادی، برق تولید می‌شود.

درباره‌ی انرژی هیدروالکتریک یا برق آبی چه می‌توان گفت؟ این انرژی از کاهش انرژی پتانسیل گرانشی جریان آب رودخانه استفاده می‌کند؛ اما آب، انرژی پتانسیل خود را از خورشید می‌گیرد. تابش نور خورشید منجر به گرم شدن آب دریا و تبخیر آن می‌شود. در نهایت آب به باران تبدیل شده و برای تکرار چرخه به دریاچه‌ها و رودخانه‌ها بازمی‌گردد. در اینجا باز هم خورشید، بازیگر اصلی است.

دریافت انرژی از زمین

تنها دو نوع فناوری انرژی هسته‌ای و زمین‌گرمایی، نیازی به خورشید ندارند. نیروگاه انرژی هسته‌ای منجر به چرخش بخار در توربین می‌شود. این انرژی حاصل تجزیه‌ی اتم‌های سنگینی مثل اورانیوم به اتم‌های کوچک‌تر است. ازآنجاکه جرم فرآورده‌ها کمتر از جرم اتم آغازین است، انرژی به وجود می‌آید. این نتیجه منطبق با معادله‌ی مشهور اینشتین یعنب E=mc2 است.

اما انرژی اتم اولیه از کجا می‌آید؟ پاسخ، ستاره‌ی در حال انفجار است. انرژی شدید ابرنواختر یا سوپرنوا منجر به ایجاد شرایطی برای همجوشی اتم‌های کوچکتر و تبدیل آن‌ها به اتم‌های سنگین می‌شود. حالا انسان پس از میلیاردها سال توانسته است در رآکتور هسته‌ای به انرژی مشابهی دست پیدا کند.

شاید بتوان گفت، انرژی زمین‌گرمایی بهترین منبع تأمین توان است. در این منبع توان از انرژی گرمایی داخل زمین برای تولید برق استفاده می‌‌شود. این انرژی دقیقا مانند پول رایگان است به‌طوری‌که می‌توان همیشه آن را طلب کرد؛ بنابراین در اینجا دو نکته‌ی حائز اهمیت مطرح می‌شود: انرژی گرمایی از کجا سرچشمه می‌گیرد؟ و تا چه مدت دوام می‌آورد؟

انرژی زمین‌گرمایی از کجا سرچشمه می‌گیرد؟

تمام اشیای داغ انرژی گرمایی دارند. مقدار انرژی (ΔE) به‌دست‌آمده از یک شیء داغ به سه عامل بستگی دارد: جرم آن (m)، تغییر دما (ΔT) و ظرفیت گرمایی ویژه‌ی آن (C):

انرژی گرمایی

ظرفیت گرمایی ویژه برابر با مقدار انرژی جسم براساس جرم در درجه‌ی سانتی‌گراد است. مقدار انرژی به نوع ماده وابسته است. اگر یک گرم آب و یک گرم استیروفوم (نوعی پلاستیک اسفنجی) در دمای مشابه داشته باشید، آب، انرژی بیشتری دارد زیرا ظرفیت گرمایی ویژه‌ی آن بالاتر است. درنتیجه، نوع ماده در میزان انرژی دریافتی حائز اهمیت است؛ انرژی زمین‌گرمایی از موادی مثل سنگ‌های نزدیک به سطح و آهن موجود در هسته‌ی زمین تأمین می‌شود.

انرژی گرمایی داخل زمین از دو منبع سرچشمه می‌گیرد: گرانش و فعالیت‌های رادیواکتیو. منبع گرانش به شکل‌گیری زمین بازمی‌گردد. مواد در آغاز حیات منظومه‌ی شمسی، جاذبه‌ی گرانشی داشتند و مواد دیگر را جذب می‌کردند. حرکت توده‌های مواد، افزایش سرعت و برخورد آن‌ها با یکدیگر، دمای آن‌ها را افزایش داد.

زمین به اندازه‌ی ۱۷ میلیارد سال دیگر انرژی زمین گرمایی خواهد داشت

با تبدیل انرژی پتانسیل گرانشی به انرژی جنبشی، انرژی گرمایی افزایش می‌یابد. همین اتفاق وقتی رخ می‌دهد که چیزی را به سمت زمین پرتاب کنید. شیء با انرژی پتانسیل گرانشی سقوط می‌کند و سپس به‌تدریج دمای آن افزایش می‌یابد. همین اتفاق هم برای زمین رخ داده است؛ اما این اتفاق مربوط به مدت‌ها پیش است. پس چرا زمین هنوز داغ است؟

زمین به مرور زمان از ۵ میلیارد سال پیش، سردتر شده است و مقداری از انرژی خود را در فضا منتشر کرده است؛ اما دلیل داغ بودن داخل زمین به فیزیک مقیاس آن بازمی‌گردد. فیزیک اجسام بزرگ مانند اجسام کوچک نیست. انرژی گرمایی داخل زمین متناسب با حجم آن است که برابر با مکعب شعاع زمین یا r به توان ۳ است. انرژی تلف‌شده به سطح زمین می‌رسد که متناسب با مربع شعاع آن یا r به توان ۲ است.

اگر شعاع را دو برابر کنید، انرژی گرمایی هم با ضریب ۸ افزایش می‌یابد (۲ به توان ۳) اما مساحت سطح تنها براساس ضریب ۴ افزایش می‌یابد (۲ به توان ۲). هر چقدر جسمی بزرگ‌تر باشد، مدت زمان سرد شدن آن طولانی‌تر خواهد بود. به همین دلیل، فضای درونی ماه سردتر از فضای درونی زمین است.

شکل‌گیری گرانشی زمین، دلیل کافی برای دمای فعلی آن نیست. منبع دیگر انرژی زمین، تجزیه‌ی رادیواکتیو عنصرهای سنگین‌تری مثل اورانیوم، توریوم و پتاسیم است. بنابراین انرژی گرمایی زمین تا چه مدتی دوام می‌آورد؟ پاسخ به این پرسش به مقدار انرژی و سرعت بهره‌برداری از آن وابسته است.

چه مقدار انرژی زمین گرمایی وجود دارد؟

بهتر است در ابتدا انرژی گرمایی کل زمین تخمین زده شود. تخمین‌ها مانند پیاز هم اشک شما را درمی‌آورند هم لایه‌های زیادی دارند. در خارجی‌ترین لایه‌ی مسئله، می‌توان از فرضیه‌های تقریبی استفاده کرد. بهتر است با تخمین‌های ساده شروع کرد، زیرا بعدا هم می‌توان در صورت نیاز به جزئیات پرداخت. پس برای شروع داده‌های ذیل را در نظر بگیرید:

  •  شعاع زمین: ۱۰۶ × ۶/۳۷۱ متر
  •   جرم زمین:۱۰۲۴ × ۵/۹۷۲ کیلوگرم
  • دمای داخل زمین: ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد
  •    ظرفیت گرمایی ویژه‌ی داخل زمین: ۸۰۰ (آهن) تا ۲۰۰۰ (سنگ) ژول به ازای هر کیلوگرم هر درجه‌ی سانتی‌گراد

طبق داده‌های فوق، مقادیر واحدی برای دما و ظرفیت گرمایی ویژه وجود ندارد؛ زیرا این مقادیر با حرکت از هسته به سمت پوسته‌ی گوشتی تغییر می‌کنند. پس در اینجا از مقادیری استفاده می‌شود که کمترین انرژی کل را برمی‌گردانند. حتی با مقادیر کم هم مقدار انرژی به دست آمده، بسیار زیاد خواهد بود.

در ادامه، انرژی براساس تغییر دما از ۱۰۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد تا ۱۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد محاسبه شد. در این محاسبه از برنامه‌ی پایتون برای ماشین حساب استفاده شده است. می‌توان فرضیه‌ها را با کلیک روی آیکون مداد تغییر داد و سپس برای دستیابی به کد روی دکمه‌ی Play کلیک کرد.

پایتون

باز هم انرژی به دست آمده زیاد است. اگر از کل انرژی برای شارژ یک دستگاه گوشی آیفون استفاده شود، مقدار شارژ به دست آمده ۱۰ به توان ۲۶ خواهد شد. مقدار دیوانه‌کننده‌ای است؛ اما انرژی مصرفی انسان هم دیوانه‌کننده است؛ بنابراین انرژی زمین گرمایی تا چه مدتی دوام می‌آورد؟

انرژی زمین‌گرمایی تا کی دوام می‌آورد؟

برای محاسبه‌ی طول عمر انرژی زمین‌گرمایی، در ابتدا لازم است اختلاف بین توان و انرژی در نظر گرفته شود. انرژی در بخش قبلی محاسبه شد. توان برابر با نرخ مصرف انرژی است.

طول عمر انرژی

در صورتی که انرژی براساس ژول و زمان براساس ثانیه محاسبه شود، واحد توان، وات خواهد بود. برای مثال، انسانی عادی را در نظر بگیرید که با راندن یک دوچرخه می‌تواند ۱۰۰ وات توان تولید کند. با دانستن توان و انرژی کل می‌توان زمان مصرف کل انرژی را به دست آورد.

حالا با فرض جمعیت ۸ میلیاردی روی زمین، یک خانوار معمولی در ایالات متحده به‌طور میانگین یک کیلووات، انرژی مصرف می‌کند. با فرض اینکه خانوار، چهار نفره باشد، هر فرد ۲۵۰ وات مصرف می‌کند. البته این مقدار بسیار بالا است؛ زیرا ممکن است در دیگر نقاط زمین افرادی به این مقدار انرژی دسترسی نداشته باشند. به همین دلیل عجیب نیست که میانگین کل کره‌ی زمین کمتر از ۱۰۰ وات باشد، اما برای احتیاط، می‌توان بیشترین مقادیر را در نظر گرفت.

میزان انرژی زمین ۱۰۳۰ × ۴ ژول و میزان توان ۸۰۰ میلیارد وات است (۱۰۰ وات ‍ضرب‌در ۸ میلیارد نفر). با فرض اینکه انتقال انرژی برق، ۱۰۰ درصد بهینه نیست و تنها ده درصد از انرژی گرمایی به بازده مفید می‌رسد، محاسبات را انجام می‌دهیم. حتی با تخمین‌های بدبینانه، می‌توان تا ۱۷ میلیارد سال انرژی را بدون نیاز به انتشار کربن دی‌اکسید یا زباله‌ی هسته‌ای تأمین کرد. این مدت حتی از طول عمر خورشید هم طولانی‌تر است.

منبع

 

{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%}
   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   بازخوانی خبرها و تحلیل ها  
  ممنوعیت انشعاب گاز برای ساختمان های جدید و مزیت های آن
  بیش از 4 میلیون و 600 هزار مشترک برق در تهران داریم/پیک مصرف شهر تهران 5.6گیگاوات/ مصرف برق بهار و تابستان تهران 80گیگاوات در24ساعت
  هزینه تولیدهرکیلووات برق 1500تومان/2.7میلیون مشترک برق شهرهای اطراف تهران
  اوج مصرف برق در زمستان 42و تابستان 73.5گیگاوات/ افزایش قابل توجه راندمان نیروگاه ها در ماه های سرد
  تلفات انرژی در شبکه توزیع درون شهری نزدیک ۶ هزار مگاوات است
  روشی برای تولید ارزان هیدروژن
  پیشنهاد تولید ده گیگاوات برق ازنیروگاه های آبی غیرفعال
  ممنوعیت گاز خانگی در نیویورک‌
  استفاده از گاز طبیعی در برکلی آمریکا ممنوع شد
  ممنوعیت استفاده از اجاق گاز در لس آنجلس
  دادن انشعاب جدید گاز در تهران و کلان شهرها ممنوع شود
  مصرف برق در زمستان به 32هزارمگاوات یعنی کمتر از نصف می رسد
  در زمستان ها گاز عامل اصلی آلودگی هوای تهران است
  فهرست کشورها بر پایه ذخایر توریوم
  ﺑﺮرسی و ارزﯾﺎبی اﻗﺘﺼﺎدی ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺮق، ﺣﺮارت و ﺗﺒﺮﯾﺪ(CCHP)ﺑﺎﻇﺮﻓﯿﺖ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺑﺮق ﯾک ﻣگا وات
  ضرورت توسعه متوازن در بخش برق با تاکیدبر نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای
  نیروگاه های تلمبه ذخیره ای نیاز مهم شبکه برق
  چین در آستانه آزمایش نخستین راکتور هسته‌ای سبز جهان
  «انقلاب صنعتی» در اروپا؛ کامیون‌ها و اتوبوس‌های دیزلی از جاده‌ها محو می‌شوند
  انتقال همزمان گاز و برق به سراسر کشور اشتباه است
  توریوم ، امید ترکیه برای رهایی از وابستگی به انرژی
  مزایای استفاده از نیروگاه CHP
  بررسی احداث واحد جذب در نیروگاههایCHP در راستای کاهش گاز گلخانه ای دی اکسید کربن
  دانشمندان یک گام به ساخت خورشید مصنوعی روی زمین نزدیک شدند
  ژئوپلیتیک هسته ای نبرد توریوم بین روسیه و چین
  گازکشی در ایران اشتباه بود
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© پیام نفت (استفاده از مطالب پیام نفت با ذکر منبع، منعی ندارد)
payamenaft@gmail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار