پیام نفت:
احمد مددی
پالایشگاه فاز ۱۴ پارسجنوبی در حالی با ظرفیت دریافت روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز خام به بهرهبرداری رسید که ظرفیت فرآورش آن روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب است و این رقم به ظرفیت پالایشی گاز کشور اضافه میشود و این حجم قابل اتکا در تولید گاز میتواند منبعی مطمئن برای تامین گاز کشور و رفع نسبی ناترازی در فصول سرد سال باشد.
افزون بر این، با راهاندازی این پالایشگاه روزانه بیش از ۷۵ هزار بشکه میعانات گازی، سالانه نزدیک به یک تن گاز مایع (الپیجی)، یک میلیون تن گاز اتان و روزانه ۴۰۰ تن گوگرد تولید خواهد شد. نکته قابل تامل اینکه پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، ایرانیترین پالایشگاه در کشور است که بیش از ۷۵ درصد تجهیزات آن از توان سازندگان داخل کشور و از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان استفاده شده است که این مهم با توجه به تجهیزات حساس و راهبردی آن نقطه عطفی در تاریخ صنعت نفت به شمار میرود. نکته جالب و مهم دیگر بازگشت سرمایه این ابر پروژه است بهگونهای که حجم سرمایهگذاری انجام شده در این پروژه ۲.۷ میلیارد دلار و بر اساس محاسبات کارشناسی، درآمد یک سال محصولات تولیدی در این پالایشگاه، نزدیک به ۳ میلیارد دلار خواهد بود، یعنی در کمتر از یک سال، تمام هزینههای یک ابر پروژه ملی با تولیدات خودش مستهلک میشود و بازگشت سرمایه پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی در کمتر از یک سال محقق خواهد گردید. به راستی چه صنعتی را می شناسیم که اینچنین توجیه پذیر و ثروتآفرین بوده و تولید ناخالص داخلی کشور را افزایش دهد.
اما پرسش مهم این است که آخرین پرونده از فازهای پارس جنوبی چه زمانی به ثمر خواهد رسید. پاسخ وزیر نفت به این پرسش این است؛ «پالایشگاه فاز 14 آخرین پالایشگاه منطقه پارس جنوبی است که با اجرای آن، پرونده پالایشگاههای گازی در این منطقه بسته شد و با راهاندازی فاز ۱۱ ظرف یک تا دو ماه آینده، پرونده توسعه پارس جنوبی بسته خواهد شد».
به بیان دیگر، اختتامیه پرونده توسعه فازهای پارس جنوبی با افتتاح و بهرهبرداری بخش دریایی فاز ۱۱ در یکی دو ماه آینده به سرانجام خواهد رسید و پس از آن برای حفظ این سرمایه بزرگ تدابیر دیگری از جنس سرمایهگذاری بر روی نگهداشت تولید و فشارافزایی چاههای گازی پارس جنوبی است که بایستی در دستور کار مدیران ارشد و تصمیم گیر صنعت نفت قرار گیرد. بی تردید مساله فشار افزایی دقیقا به اندازه توسعه فازهای پارس جنوبی حائز اهمیت است چه اینکه کاهش فشار تولید گاز از فازهای پارس جنوبی به کاهش تولید منجر گردیده و در نهایت ناترازی گازی را تشدید خواهد کرد. با دانستن این مهم که بیش از ۷۰ درصد گاز مصرفی کشور از طریق میدان گاز پارس جنوبی تامین میشود و کشور با ناترازی 250 میلیون مترمکعبی دست و پنجه نرم میکند، اهمیت توجه به طرحهای نگهداشت تولید و فشارافزایی بیش از پیش جلوهگر خواهد شد. البته این اهمیت در نگاه مدیران ارشد صنعت نفت «متجلی» گردیده است تا جاییکه محمد حسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرده که؛ «اجرای طرحهای فشارافزایی از مهمترین اولویتها در این مجموعه است که با توجه به افت فشار گاز، اجرای آن ضرورت دارد».
بر این اساس، پس از پایان طرح های 24 گانه پارس جنوبی در سال آینده، نگهداشت و فشارافزایی فازهای پارس جنوبی در دستور کار قرار خواهد گرفت تا خدای ناکرده کشور با کمبود و افت فشار گاز بهویژه در فصول سرد سال مواجه نگردد.
{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%} |