درباره ما   |  پیوندها   |  RSS  
  صفحه اول    نفت    گاز     پتروشیمی     پالایش و پخش    بورس و بازار سرمایه     بین الملل     اقتصاد انرژی   پنجشنبه، 6 اردیبهشت 1403 - 22:58   
 
 
   اخبار رسانه ها  
  اصل ۵۹ قانون اساسی درباره رفراندوم را باید «شدنی» کرد
  منافع ملی، شرق و غرب نمی‌شناسد
  سردار رادان درمورد طرح نور پیرامون حجاب: معمولا روسای جمهور به این عرصه‌ها ورود نمی‌کنند، چون اعتقاد دارند باید کاری کنند که رای داشته باشند؛ ولی رئیس جمهور فعلی این حساب را نکرده؛ ایستاده تا حیا، دین و عفت در جامعه ساری و جاری باشد
  ایستگاه بعدی رویارویی تهران و تل آویو کجاست؟ / آیا پایان جنگ غزه، شروع جنگ اسرائیل با حزب‌الله خواهد بود؟
  واکنش همتی به سخنان قالیباف: بر مبنای مالیات بر عایدی سرمایه، از کسانى که به حکم عقل، در مقابل تورم از خود حفاظت می کنند، مالیات گرفته و صرفِ مخارجی می‌کنند که غالباً برای رشد اقتصادی زیان‌بار هستند / با علل تورم که موجب سفته بازی است مقابله کنید/ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید
  نهادهای دولتی غزه: اسرائیلی‌ها ده‌ها نفر را در بیمارستان ناصر زنده به گور کردند
  تماشا کنید: مستند «دعا برای آخرالزمان» / ماجرای اونجلیست‌های آمریکا و قدرت سنگین شان در خاورمیانه! / قسمت چهارم
  تماشا کنید: خطرناک‌تر از «پایداری» / جریان «آکادمی» در حال رشد در ارکان مختلف کشور است
  کریمی قدوسی: کارشناسان به ما گفته‌اند که برای تولید اورانیوم ۹۰ درصد که سوخت اصلی کلاهک هسته‌ای است، «نصف روز» زمان لازم داریم
  فیلم قدرت تخریب انفجار ۲۵ کیلوگرم آمونیوم نیترات
  دکتر برهانی: حجاب یک حکم شرعیِ فرعی است نه جزء اصول دین
  حجاب جزو اصول این است یا فروع دین؟
  یادداشت‌های علم، شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۴۸: شاه گفت بانک مرکزی می‌گوید در ۳ ماه اول سال، ۲۲ درصد رشد اقتصادی داشته ایم؛ گفتم این گزارش‌ها دروغ است
  تصاویر: دنیای زیر آب در جزیره کیش
  مجلس نمایندگان آمریکا لایحه ۶۰ میلیارد دلاری کمک نظامی به اوکراین را تصویب کرد
  تصاویر: مراسم هزار دف در روستای پالنگان
  فیلم لحظه هولناک انفجار ۸۰۰ تن آمونیوم نیترات
  رونمایی از اولین خودرو با موتور آمونیاکی در جهان
  آمونیاک مایع پتانسیل تبدیل شدن به LNG جدید را دارد.
  اسپانیا قطب انرژی سبز و پایدار اروپا می‌شود
  زمان معامله بزرگ فرارسیده / ماجرای مذاکرات مهم هاشمی و صدراعظم آلمان درمورد تنش‌ها بین ایران و آمریکا-اسرائیل
  تنش با ایران، اشتهای متحدان اونجلیست نتانیاهو برای آخرالزمان را تقویت کرد / می‌گویند حمله ایران ثابت کرد که «از نظر پیش بینی‌های انجیلی، ما در آستانه جنگ یاجوج و ماجوج قرار داریم»
  در سه ماه اول ۲۰۲۴، تقریبا تمام نفت ایران را چین خریداری کرده
  اتاق بازرگانی ایران: اگر استدلال برخی‌ها برای اصرار به تعطیلی پنج‌شنبه به جای شنبه، تعطیل بودن شنبه در دین یهود است که این دین از ادیان یکتاپرست است؛ ما تضادی با یهودیت نداریم و اگر تضادی هست با صهیونیسم است / ما که نمی‌توانیم دنیا را قانع کنیم خود را با تعطیلات ایران وفق دهند
  نظر مشاور اوباما درباره جنگ
  گرجستان؛ دروازه تجارت جهانی در دریای سیاه
  پیام امارات و عربستان به آمریکا: اگر می‌خواهید نقش ما در ائتلاف امنیتی منطقه‌ای علیه ایران افزایش یابد، ضمانت امنیتی بدهید، همانطور که به اسرائیل دادید
  آذری جهرمی: گسترش اسلام با زور و شمشیر نیز، سیره رسول گرامی اسلام و علی (ع) نبود
  صنعت کشور اولین قربانی تعطیلی پنجشنبه ها خواهد بود
  ناترازی گاز و بنزین ریشه در سیاست خارجی ایران دارد/روز به روز از کشورهای در حال توسعه هم عقب تر می مانیم
ادامه اخبار رسانه ها
 
 

انتخابات ریاست جمهوری

- اندازه متن: + -  کد خبر: 49448صفحه نخست » اخبار رسانه هاسه شنبه، 25 مرداد 1401 - 09:51
200 سال گاردین؛ روزنامه‌ای به قدمت سه سلسله حکومتی در ایران
  
پیام نفت:
روزنامه ای به قدمت سه سلسله در ایران 3
 
profile-image
نویسنده

قاسم خرمی

مدیرمسئول
 

 

200 سال گاردین؛ روزنامه‌ای به قدمت سه سلسله حکومتی در ایران

غمگینم از اینکه به چشم خود شاهد برآمدن و فرو رفتن دهها نشریه بوده ام و انسان هایی به خاطر آنچه شغلشان بود، در تنگنای ترس و معیشت گرفتار می آمدند اما خوشحالم که از این جمع خستگان، یکی هم 200 سال عمر می کند. می دانم که گاردین، سالها بعد از ما خواهد ماند، امیدوارم آنچه در باره فرزندان ما و نسل های بعد از آنها می نویسد، شباهتی با اخبار گذشته ایران نداشته باشد.

 

 

درست در همین روزهایی که ما بر سر بدیهی ترین حقوق قانونی و دموکراتیک شهروندان، یعنی حق  بیان نظرات و ثبت خاطرات و انتخاب کردن و انتخاب شدن، در حال جنگ و نزاع هستم، در آنسوی دنیا، یک روزنامه مترقی و خصوصی، دویستمین سال تولدش را جشن گرفت. بله 200 سال!  آ‌ن هم در کجا؟ در انگلستان؛ کشوری که از نظر ما مهد ستم و استثمار  و آزادی های پوشالی است.

 

گاردین در 5 می 1821 میلادی، کارش را به عنوان یک هفته نامه محلی در شهر منچستر شروع کرد. سپس روزنامه شد و به لندن انتقال یافت و در نهایت، دفاتری در سراسر دنیا تاسیس کرد و به شهرت جهانی رسید. این نشریه از بدو تاسیس، شعار ساده و صریحی را انتخاب کرد و تا همین امروز، به آن پایبند ماند؛ « کار ما نقد قدرتمندان و دیدن کسانی است که معمولا دیده نمی شوند»!

 

گاردین هم زیر فشار بود

 

منکر نمی توان بود که در اروپا و آمریکا نیز، سیاست برخی از رسانه‌ها، خیلی ناهمسو با برخی جریانات سیاسی، احزاب، سندیکاها، طبقات بالا و گروه‌های ذینفوذ نیست. در آنجا، البته بلای توقیف و بگیر و ببند حکومتی، وجود ندارد، اما هم دولت و هم جریانات حاکم، ابزارهای مالی  مختلفی برای محدود سازی دامنه نفوذ رسانه ها، در اختیار دارند.

 

 از این رو، گاردین به عنوان یک روزنامه خصوصی و مستقل، از این ناحیه می توانست در معرض فشار قرار بگیرد، کما اینکه قرار هم گرفت. در مراحلی حتی تا مرز ورشکستگی پیش رفت، اما مشکل را صادقانه با مخاطبانش در میان گذاشت و با کمک آن‌ها دوباره بلند شد و ادامه داد. اما از خط مشی اعلامی اش یعنی « نقد بی ملاحظه قدرت» عدول نکرد. دهها  نفر از سیاستمداران فاسد را به دادگاه کشاند و با سیاست های نظامی دولت انگلیس  بویژه در جنگ عراق و افغانستان مخالفت کرد؛ بدون اینکه به همسویی با دشمن و اقدام علیه امنیت ملی و سایر اتهامات مشابه متهم و متوقف شود.

 

روزنامه گاردین 200 ساله شد

پدر بزرگ نشریات دنیا

 

گاردین به عنوان یک روزنامه پرسابقه که به درستی آن را «پدر بزرگ نشریات دنیا» می نامند، برای همه رسانه های جهان، بویژه روزنامه‌های ایران، درس های آموختنی زیادی دارد؛ مهمترین درسش، شاید همین نحوه مواجهه با رسانه های مجازی و شبکه های اجتماعی است که چگونه به جای رقیب پنداری وگریز و ستیز، توانست ابزارهای ارتباطی مدرن را نیز، به بخشی از توان و اثربخشی خود تبدیل کند.

 

به محض ورود اینترنت، وبسایت آنلاینی راه اندازی و ارتباط دو سویه‌ای را با مخاطبان خود آغاز کرد. جریان خبر رسانی اش را به روز کرد، اما همچنان یک روزنامه ای تحلیلی و تحقیقی با مخاطبان ثابت، باقی ماند.  نقل است که گاردین هیچ کامنت مخاطبی را برای انتشار، به دلایل سیاسی و انتقادی ویرایش نمی کند. اما با همه این ها، اهمیت گاردین در اصول حرفه ای اش نیست، بلکه باید بر فضا و ساختاری تمرکز کرد که به اندازه دو قرن، یک رسانه منتقد و مستقل را در درون خود رشد می دهد و تحمل می کند.

 

روزنامه ای با 7 نسل شاغل

 

 در گاردین 7 نسل روزنامه نگار، کار کرده اند و بازنشسته شده اند و بدون تهدید و تحقیر، به مرگ طبیعی یا لااقل حوادث غیرسیاسی از دنیا رفته‌اند. معنی این حرف را کسانی بیشتر می دانند که به تاریخ مطبوعات خاورمیانه و ایران از قاجاریه تاکنون، آگاهند و یا کسانی که در دو دهه اخیر در مطبوعات سیاسی و منتقد کشور فعالیت داشته‌اند.

 

در ایران اکنون، حدود 2 تا 3 روزنامه حکومتی داریم که حدود 70 سال عمر کرده اند، آنهم نه به دلیل نوشته ها و مخاطب و درآمدی که داشته اند، بلکه به خاطر بودجه ثابت دولتی و همان حرف‌هایی که نزده‌‌اند. وگرنه در دوره اصلاحات، روزنامه هایی به طول عمر، «یک روز» هم در تاریخ مطبوعات ثبت شده است. برای نمونه قاضی مرتضوی روزنامه اصلاح طلب «نوسازی» را بعد از انتشار تنها یک شماره توقیف کرد!

روزنامه گاردین 200 ساله شد

شروع از زمان فتحعلی شاه

 اگر بخواهیم برای مخاطبان عام ایرانی تصور دقیق‌تری از طول عمر این روزنامه ارائه کنیم، باید گفت که آغاز به کار آن در 1821 مصادف با حکومت فتحعلی شاه ( دومین شاه قاجار) و 7 سال قبل از انعقاد قرار داد ترکمن چای بود. اگر این روزنامه صرفا وقایع مهمی همچون تغییر حکومت‌ها و یا مرگ شاهان و رهبران ایران را پوشش داده باشد، باید حالا در آرشیو کاغذی آن، صفحاتی از خبر فوت فتحعلی علی شاه، عباس میرزا، محمدشاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه، احمدشاه قاجار، رضاشاه و محمد رضا شاه پهلوی و نیز ورود و درگذشت آیت الله خمینی، وجود داشته باشد.

وقایعی که باید در آرشیو گاردین باقی مانده باشد

 

این روزنامه اگر با همان خط و مشی ای که اعلام کرده بود، در ایران منتشر می شد، اکنون می توانست صفحاتی از عکس و خبر مربوط به تصرف نزدیک به نیمی از ایران توسط روسیه تزاری، خفه کردن قائم مقام، رگ زدن امیر کبیر، شلیک میرزا رضا به قبله عالم، جنبش تنباکو، انقلاب مشروطیت، جنبش جنگل، کودتای 1299، اشغال کشور در شهریور 20، تجزیه آذربایجان با تحریک استالین، کودتای 28 مرداد 32، نهضت 15 خرداد، مرگ مصدق در حصر، انقلاب سفید، اصلاحات ارضی، جنگ های چریکی، انقلاب 57، خروج شاه و استقرار جمهوری اسلامی را در خود داشته باشد؛ که البته الان هم احتمالا دارد، اما نه با آن دقت و حساسیتی که مورد نظر ماست.

 

شک ندارم که اگر گاردین در ایران بود و به اتهام تشویش اذهان عمومی و توهین به مقدسات و یا به استناد قانون پیشگیری از وقوع جرم، توقیف نمی شد، حتما گزارش‌ها و تحلیل‌های منصفانه‌ای از علل و عواقب درگیری‌ها و تسویه حساب داخلی انقلابیون ایران، تسخیر سفارت آمریکا، کنار زدن بازرگان، حمله صدام به ایران، اقتصاد جنگی در دولت موسوی، شلیک آمریکایی های به ایرباس مسافر بری ایران، امضای قطعنامه 598، بازنگری قانون اساسی، رئیس جمهور شدن هاشمی رفسنجانی، تعدیل اقتصادی، خصوصی سازی، دادگاه میکنوس، جنبش دوم خرداد، قتل های زنجیره ای، واقعه کوی دانشگاه، به قدرت رساندن احمدی نژاد، درگیری های 88، فاجعه کهریزک، دانشجویان ستاره دار، اختلاس های میلیاردی، آمدن روحانی، امضای و الغای برجام، جهش یک شبه قیمت بنزین، کشته های آبان 98، سقوط هوپیمای اکراینی، مشارکت 40 درصدی امت همیشه در صحنه در انتخابات 98 و بالاخره کاندیداتوری دوباره احمدی نژاد( عزیز دل حکومت) در قالب اپوزیسیون حاکمیت را درصفحات خود جای داده بود و کار تاریخ نویسان را آسان تر می‌کرد.

 کاش گاردین در ایران بود و این‌ها کشته نمی شدند!

و بالاخره، اگر گاردین به عنوان روزنامه «‌ناقد قدرت و صدای بی‌صدایان» در ایران منتشر شده بود، شاید اصلا نیازی به انتشار روزنامه «اختر» و قتل احمد روحی، انتشار«صور اسرافیل» و قتل جهانگیرخان، انتشار «طوفان» و قتل فرخی یزدی، انتشار «روح القدس» و قتل احمد تربتی، انتشار «قرن بیستم» و قتل میرزاده عشقی، انتشار «دنیا» و قتل تقی ارانی، انتشار «مرد امروز» و قتل محمد مسعود و نیز انتشار و قتل و بازداشت، بیکاری و فرار و مهاجرت و در به دری صدها روزنامه نگار ایرانی نبود.

 

 غمگینم از اینکه به چشم خود شاهد برآمدن و فرو رفتن دهها نشریه بوده‌ام و انسان هایی به خاطر آنچه شغلشان بود، در تنگنای ترس و معیشت گرفتار می‌آمدند، اما خوشحالم که از این جمع خستگان، یکی هم 200 سال عمر می کند. می دانم که گاردین، سال‌ها بعد از ما خواهد ماند، امیدوارم آنچه درباره فرزندان ما و نسل.های بعد از آن‌ها می.نویسد، شباهتی با اخبار گذشته ایران نداشته باشد.

قاسم خرمی/ مجله کارخانه دار

 


 


روزنامه گاردین 200 ساله شد

 

 

 

 

 

در همین باره

 

 

  فرآیند کاهش تولید پارس جنوبی آغاز شده و هر سال سرعت خواهد گرفت
  هیچ جای جهان مثل ایران نیست که تمامی خانه‌ها گازکشی شده باشند
  پایان قرن نفت و هزاران میلیارد دلار سرمایه ای که کم ارزش می شود
  طرح تبدیل دودکش نیروگاه به خوراک واحد پتروشیمی
  تحلیل مقایسه ای مصرف واقعی انرژی برق در ایران
   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   بازخوانی خبرها و تحلیل ها  
  ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می کنند
  ژاپنی‌ها سال ۲۰۲۵ با یک ماهواره، به زمین انرژی خورشیدی منتقل می‌کنند
  اولین هواپیمای دنیا با سوخت سبز آمونیاک سال 2023 به پرواز در می‌آید
  وزارت راه هر چه دارد بفروشد و صرف توسعه شبکه ریلی کند
  مقصر ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران چه کسانی هستند
  ۱۰ کشور دارنده بزرگترین ذخایر نفت جهان
  آمریکا چقدر نفت تولید می‌کند؟
  پنج خسارت تهران از «طرح‌ترافیک»
  مقصران ترافیک زجر آور و ضایع کننده عمر مردم تهران شناسایی و مجازت شوند
  زاکانی:واردات خودروهای عمومی برقی از چین امسال نهایی می‌شود
  هزار قطار چینی در مسیر اروپا؛ سهم ایران از ترانزیت شرق به غرب متحول خواهد شد
  فرآیند کاهش تولید پارس جنوبی آغاز شده و هر سال سرعت خواهد گرفت
  اولین قطار هیدروژنی جهان در آلمان
  سریع ترین قطارهای جهان | جنون سرعت!
  قیمت نفت به بالای ۹۰ دلار رسید
  راه‌اندازی قطار سریع السیر چینی در این مناطق ایران
  مقایسه کولر آبی و گازی؛ کدام یک انتخاب بهتری است؟
  حسن روحانی: مدام می‌گویند فاز ۱۱ پارس جنوبی را بدون برجام و توتال راه انداختیم؛ ما با توتال قرارداد بستیم که تمام گاز فاز ۱۱ را تزریق می‌کند نه اینکه برداشت کنیم / ما و چین می‌خواستیم نحوه اجرای این تکنولوژی را از توتال یاد بگیریم
  گردشگران ۴۰ میلیارد دلار در عربستان هزینه کردند
  سیاهکلی، نماینده مجلس: خودرو‌های داخلی کم‌ترین استاندارد برای حفظ جان سرنشین در تصادفات را دارند/ همچنان نسخه شفابخش حوزه خودرویی کشور را اجرای قوانین ساماندهی و واردات خودرو می‌دانم
  انقلاب جدید در باتری خودروهای برقی
  توسعه شبکه مدرن ریلی؛ اولویت دولت در توسعه زیرساخت ها
  چه بر سر سیاست بایدن در قبال ایران آمده؟ / واشنگتن دیگر باید با تهران به عنوان یک قدرت هسته‌ای رفتار کند
  گزارش اکونومیست از دو رویدادی که سیاست نفتی دنیا در ۵۰ سال گذشته را شکل داد؛ تحریم نفتی اعراب در ۱۹۷۳ و شوک انقلاب ایران / ۵۰ سال بعد عرضه و تقاضای نفت چگونه خواهد بود؟
  نفت در آستانه بی ارزش شدن
  نگرانی بزرگ شرکت های بزرگ نفت جهان/ آیا نفت در آینده واقعاً بی‌ارزش می شود
  نظم نوین انرژی با پایان «عصر نفت
  پایان زودتر از موعد عصر طلایی نفت نزدیک است
  درآمد صادرات نفت عراق در یک ماه؛ ۹.۵ میلیارد دلار
  درآمد ماهانه ۸.۵ میلیارد دلاری عراق از فروش نفت
  عراق جهت تثبت قیمت نفت، صادرات نفت خام خود را به ۳.۳ میلیون بشکه کاهش می‌دهد
  روسیه اجازه برداشت از میدان گاز سردار جنگل را به ایران نمی‌دهد
  روسیه مانع صادرات گاز ایران است؟
  طرح تبدیل دودکش نیروگاه به خوراک واحد پتروشیمی
  کویت از عمان برق می‌خرد
  فریدون مجلسی: با بازگشت ترامپ حتی نمی توانیم با تخفیف نفت بفروشیم
  افزایش واردات ال ان جی از روسیه به اتحادیه اروپا
  توهم ایران ال ان جی با روسیه
  ۷ سال بلاتکلیفی طرح ایران ال ان جی
  ساخت تنها پروژه LNG ایران ناگهان تعلیق شد
  اعلام آمادگی شرکت‌های اروپایی برای ورود به پروژه ایران LNG
  چرا ال‌ان‌جی در ایران پا نگرفت؟
  عدم تکمیل پروژه ایران LNG و ضرر سالیانه ۵ میلیارد دلاری
  آرامکو، غول نفتی عربستان، می‌گوید سود سالانه‌اش به ۱۲۱ میلیارد دلار کاهش یافته است
  وزیر نفت: آمدن ترامپ تاثیری در فروش نفت ندارد / تحریم ها تاثیری نداشته است!!?
  از سال ۱۴۰۴ هر سال 25میلیون متر مکعب در روز، کاهش تولید گاز ایران
  آشنایی با الکتروپمپ غوطه ور نفتی(ESP) و تجهیزات مربوطه
  ایران کشور اول دنیا در ساخت خطوط لوله نفت شد | ساخت ۱۹۰۰ کیلومتر خط لوله نفتی
  10 خط لوله گازی جهان/طول خطوط گازجهان 1.5میلیون کیلومتر است که 430هزار کیلومتر آن متعلق به ایران است
  سرمایه گذاری چین و هند در احداث خطوط گاز بین المللی/70هزارکیلومتر200میلیارد دلار
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© پیام نفت (استفاده از مطالب پیام نفت با ذکر منبع، منعی ندارد)
payamenaft@gmail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار