جزایر طبیعی بیشماری در سراسر دنیا وجود دارند که به خاطر زیباییشان شهرت دارند در کنار آنها، جزایری مصنوعی نیز وجود دارند که به دست بشر در دریاها و اقیانوس ها ساخته شده و به خاطر طراحیهای خاص و مهندسیشان شهرت پیدا کردهاند. در این مقاله با شگفتانگیزترین جزایر ساخت دست انسان آشنا میشویم. با
کجارو همراه باشید.
جزایر مصنوعی، سرزمینهایی هستند که به دست بشر ساخته شدهاند. به لطف پیشرفتهای روزافزون فناوری، انسان، مهارتها و تکنیکهای لازم برای ساخت جزایر مصنوعی را به دست آوردهاست. این جزایر با گسترش جزایری که از پیش وجود داشتهاند یا با ادغام چند جزیرهی طبیعی کوچک و ایجاد یک جزیرهی بزرگ، ساخته میشوند. بعضی از این جزایر به منظور گسترش شهرها و یا ساخت فرودگاهها و بنادر ایجاد شدهاند در حالی که بعضی دیگر از آنها با مقاصد گردشگری، حفاظت در برابر سیل یا ایجاد مناطق حفاظتشدهی حیاتوحش، ساخته میشوند. در ادامه با بعضی از آنها آشنا میشویم.
جزیرهی نخل جمیرا (Palm Jumeirah)، دبی، امارات متحدهی عربی

نخل جمیرا جزیرهی زیبایی است که در سواحل دوبی در امارات متحدهی عربی واقع شدهاست. این جزیره یکی از سه جزیرهی نخلی دوبی است (نخل جمیرا، نخل جبل علی (Palm Jebel Ali) و نخل دیره (Palm Deira) ). ساخت آن در سال ۲۰۰۱ آغاز شد و هنوز در حال توسعه است. این مجمعالجزایر توسط شرکت نخیل (Nakheel) ساخته شدهاست. این جزیره که از سه بخش تنه، تاج و هلالی که اطراف آن را در بر گرفته، تشکیلشدهاست مرکز تجمع هتلهای ساحلی پنجستاره و ویلاها است.
مجمعالجزایر جهان (The World Islands)، دبی، امارات متحدهی عربی

این مجمعالجزایر در سواحل دبی و در آبهای نیلگون خلیج فارس ساختهشدهاست. این مجموعه، از جزایر کوچکی به شکل قارههای مختلف تشکیل شدهاست. این جزیره در۴ کیلومتری از خط ساحلی واقع شده و تنها راه دسترسی به این جزیرهها که توسط شرکت نخیل ساخته شده، استفاده از هلیکوپتر یا قایق است. ساخت آنها در سپتامبر ۲۰۰۳ آغاز شده و ایدهی اصلی آن برگرفته از تفکرات شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حکمران دبی است.
فرودگاه کوبه (Kobe Airport)، ژاپن

این فرودگاه در جزیرهای مصنوعی در ساحل کوبه در ژاپن ساخته شدهاست. ساخت آن در سال ۱۹۹۹ آغاز شد و در سال ۲۰۰۶ به پایان رسید.
مروارید قطر (Pearl Qatar)

مروارید قطر، جزیرهی دیگری است که در نزدیکی دوحه پایتخت قطر واقع شدهاست. شرکت United Development مسئولیت ساخت این جزیره را بر عهده دارد. این جزیره که ۴ میلیون متر مربع وسعت دارد، تنها مکان در قطر است که امکان اعطای مالکیت آن به اتباع خارجی وجود دارد. ۵۰۰۰ نفر در این جزیره سکونت دارند.
جزیره ی Hibiscus، آمریکا

این جزیرهی مصنوعی در میامی بیچ و در شهر Biscayne Bay فلوریدای آمریکا ساختهشدهاست. این جزیره در شمال جزیرهی نخل (Palm Island) و در غرب جزیرهی ستاره (Star Island)، دو جزیرهی مصنوعی دیگر واقعشدهاست. این منطقهی مسکونی که از طریق میانگذر MacArthur قابل دسترسی است در اوایل دههی ۱۹۰۰ میلادی ساخته شد.
جزیرهی ستاره، آمریکا

این جزیرهی ساخت دست بشر نیز در شهر Biscayne Bay در میامی بیچ (Miami Beach) فلوریدای آمریکا ساخته شده و در شرق جزایر نخل و Hibiscus و جنوب جزایر Venetian قرار گرفته است. این جزیره توسط Army Corps of Engineers یا به اختصار USACE در اوایل دههی ۱۹۰۰ میلادی ساخته شده و از طریق میانگذر MacArthur قابل دسترسی است.
برج العرب، دوبی، امارات متحدهی عربی

برج العرب دبی که عنوان بلندترین هتل دنیا را نیز یدک میکشد، در جزیرهای مصنوعی در ۲۸۰ متری ساحل جُمِیرا قرار گرفتهاست. این جزیرهی مثلثیشکل با پلی به ساحل متصل شدهاست. ساخت جزیره در سال ۱۹۹۴ آغاز شد و دو سال به طول انجامید. ساختمان نیز در طی سه سال ساخته و در سال ۱۹۹۹ تکمیل شد.
جزیرهی Donauinsel، اتریش

این جزیرهی مصنوعی در وین اتریش ساخته شده و مجموعهی بی نظیری از رستورانها و کافهها را در بر میگیرد. همچنین امکانات ورزشی متعددی نیز در این جزیره وجود دارد. هدف اصلی ساخت این جزیره حفاظت در برابر سیل بوده و در بین سال های ۱۹۷۰ و ۱۹۹۰ ساخته شدهاست.
جزایر ونتین (Venetian Islands)، فلوریدا، آمریکا

یکی از برجستهترین جزایر مصنوعی، جزایر ونتین فلوریدا هستند که در واقع از مجموعهی چند جزیرهی مصنوعی ساخته شدهاند. جزایری به نامهایBiscayne ، San Marco، Di Lido، Rivo Alto و Belle Isle. جزیرهی The Flagler Monument نیز در سال ۱۹۲۰ ساخته شدهاست. این جزایر از طریق پل هایی به هم متصل شدهاند.
جزیرهی Willingdon، هند

این جزیره، بزرگترین جزیرهی ساخت دست انسان در شهر کوچی (Kochi) در ایالت کرالا (Kerala) است. این جزیره با گسترش جزیرهای طبیعی در دریاچهی کوچی به وجود آمده و در سال های ۱۹۳۰ ساخته شدهاست. موسسهی مرکزی فناوری شیلات، نیروی دریایی هند و بندر کوچی در این جزیره قرار دارند. هتلها و مراکز تجاری دیگری نیز در Willingdon وجود دارند. این جزیره از طریق جاده و راهآهن Venduruthy به زمین اصلی متصل شدهاست.
جزیرهی Kamfers Dam

این مکان که در جزیرهای مصنوعی در شمال کیمبرلی (Kimberley)، آفریقای جنوبی واقع و به شکل یک "S" بزرگ طراحی شده، محل تجمع و تولیدمثل فلامینگوهای کوچک است و در سال ۲۰۰۶ توسط Ekapa Mining ساخته شدهاست.
جزیرهی Balboa، کالیفرنیا، آمریکا

جزیرهی Balboa که در نیوپورت بیچ (Newport Beach) کالیفرنیا واقع شده، مجموعهای از سه جزیرهی مصنوعی به نامهای Balboa، Little Balboa و Collins است که از طریق پل و یا قایقهای مسافربری در دسترس قرار دارند. این مجموعه در اوایل دههی ۱۹۰۰ ساخته شده و یکی از مناطق مسکونی و تفریحی مورد علاقهی مردم در این منطقه است.
فرودگاه بینالمللی کانزای (Kansa)، ژاپن

این فرودگاه بینالمللی که یکی از مهمترین فرودگاهها در ژاپن است، در یک جزیرهی مصنوعی در مرکز خلیج اوساکا (Osaka) واقع شدهاست. این فرودگاه در سپتامبر ۱۹۹۴ افتتاح شد. طراحی این مجموعه را معمار ایتالیایی Renzo Piano انجام دادهاست. این فرودگاه دو پایانه دارد. یکی برای پروازهای داخلی و بینالمللی و دیگری برای پروازهای خطوط هوایی ارزان. اتوبوسهایی به عنوان راه ارتباطی با این فرودگاه در نظر گرفتهشدهاست.
فرودگاه بینالمللی هنگکنگ

مهمترین فرودگاه بینالمللی هنگکنگ در جزیرهی مصنوعی Chek Lap Kok واقع شدهاست. این فرودگاه که از سال ۱۹۹۸ مورد بهرهبرداری قرار گرفته، دارای دو پایانه و راههای ارتباطی آن قایق و اتوبوس است. فرودگاه هنگکنگ یکی از شلوغترین فرودگاه های دنیا نیز به شمار میرود.
جزیرهی Port، ژاپن

این جزیرهی مصنوعی که در کوبهی ژاپن واقع شده و در سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۸۱ ساخته شدهاست، تعداد زیادی هتل، فرودگاه هلیکوپتر، یک مرکز گردهمایی بزرگ، موزهی UCC Coffee، سومین فروشگاه آیکیای ژاپن (IKEA) و چندین پارک را در خود جایدادهاست.
جزیرهی Pampus، هلند

این جزیره در دریاچهی IJmeer آمستردام قرار دارد. ساخت این جزیره در سال ۱۸۸۷ آغاز شد و در اواخر دههی ۱۸۹۰ یک قلعه ی دریایی در آن ساخته شد. این قلعه دارای سه طبقه و بیضی شکل است و گردشگران میتوانند از آن بازدید کنند. تمام این خط دفاعی در سال ۱۹۹۶ وارد فهرست میراث جهانی یونسکو شد.
جزیرهی درةالبحرین

این جزیره که بعد از جزایر امواج، بزرگترین جزیرهی مصنوعی بحرین و هنوز در حال ساخت است، از شش آبسنگ حلقوی، ۵ جزیره به شکل ماهی و دو جزیره به شکل هلال، تشکیلشدهاست و پس از تکمیل، مساحتی حدود ۲۰۰۰۰۰۰۰ متر مربع را دربرمی گیرد. این جزیره شامل هتلهای پنجستاره، زمین گلف، پلهای متعدد و یک تفرجگاه ساحلی است. این تفرجگاه یک سرمایهگذاری مشترک بین دو شرکت Durrat Khaleej و Tameer است.
جزایر امواج، بحرین

امواج، مجموعهای از جزایر مصنوعی است که در خلیج همیشه فارس و در شمال شرقی بحرین قرار گرفتهاند و مجموعهای از خانههای مسکونی، مراکز تجاری، هتلها و یک تفرجگاه ساحلی را گرد هم آوردهاند. این مجموعه مساحتی در حدود ۲۷۹۰۰۰۰ متر مربع را در برگرفتهاست.
جزیرهی تیلافوشی (Thilafushi)، مالدیو

این جزیرهی مصنوعی در غرب شهر ماله (Malé) مالدیو قرارگرفتهاست. این جزیره در ابتدا تالابی بود که با عنوان Thilafalhu شناختهمیشد و از صخرههای مرجانی کمعمق تشکیل شدهبود. پس از جروبحثهای فراوان و برای حل مشکل جمعآوری زباله در اوایل دههی ۱۹۹۰ ساخته شد. اکنون این جزیره محل جمعآوری بیش از ۳۰۰ تن زباله است.
جزیرهی پبرهلم (Peberholm)، دانمارک

این جزیره در تنگهی اورسوند واقع است و بخشی از پلی به همین نام را تشکیل میدهد که دانمارک و سوئد را به هم متصل میکند. این جزیره در کنار جزیرهی طبیعی Saltholm واقع شده و گذرگاهی بین پل و تونل ساختهاست. این جزیره به مکان امن و مناسبی برای بسیاری از پرندگان و حیوانات دیگر، تبدیلشدهاست.
جزیرهی Spiral، مکزیک

این جزیره به دست هنرمند بریتانیایی Richart Reishee Sowa در سال ۱۹۹۸ در مکزیک با استفاده از تور و بطریهای خالی پلاستیکی و چوب و بامبو ساخته شد. این جزیره در سال ۲۰۰۵ و بر اثر طوفان Emily، ویران شد اما Sowa آن را بازسازی کرد و اکنون جزیرهی جایگزین با نام Joyxee از سال ۲۰۰۸ در معرض تماشای گردشگران قرار دارد.
جزایر خزر، آذربایجان

این جزایر که با عنوان جزایر کاسپین (Caspian) نیز شناخته میشوند، مجموع ۴۱ جزیرهی مصنوعی هستند که در جنوب باکوی آذربایجان ساختهشدهاند و مساحتی حدود ۳۰۰۰ هکتار از دریای خزر را در بر میگیرند. شرکت Avesta مسئول اجرای این پروژه است. قرار است که مناطق مسکونی، بیمارستان، هتل، مهدکودک، مدارس، دانشگاهها، مراکز خرید، مسیر مسابقهی فرمول یک و برج آذربایجان در آن ساخته شود. تخمین زدهمیشود که ساخت این مجموعه بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ به اتمام برسد.
جزیرهی قوها (Île aux Cygnes)، فرانسه
این جزیرهی کوچک در سال ۱۸۲۷ بر روی رود سن در پاریس و برای حفاظت از بندر Grenelle ساختهشدهاست که سه پل و یک گردشگاه آن را قطع میکنند. نکتهی جالب در مورد این جزیره، وجود یک نمونهی کوچک از مجسمهی آزادی است که در جهت مجسمهی آزادی اصلی در نیویورک قرار گرفتهاست. منبع: Buzzle
حمیده کریمی
شهرهایی که ۵۰ سال پیش اثری از آنها نبود

اینچئون تنها چند کیلومتر با مرزهای کشور کره جنوبی فاصله دارد و با جمعیت سه میلیون نفر، سومین شهر بزرگ این کشور به شمار می رود.
۱- اینچئون؛ کره جنوبی:
این شهر تنها چند کیلومتر با مرزهای کشور کره جنوبی فاصله دارد و با جمعیت سه میلیون نفر، سومین شهر بزرگ این کشور به شمار می رود. در سال ۱۹۹۴، دولت مردان آینده نگر این کشور در اقدامی شجاعانه تصمیم گرفتند با خشک کردن دریا و امتداد شهر از سمت ساحل، بزرگ ترین شهر صنعتی دنیا را احداث کند. تکمیل این شهر تا سال ۲۰۲۰ طول خواهد کشید.
۲- ملک عبدالله؛ عربستان سعودی
نه تنها ۵۰ سال پیش، بلکه حتی امروز هم این شهر سختی وجوددارد. پادشاه عربستان، رویایی با شکوه برای ساخت شهری متعلق به آینده در کرانه دریای سرخ دارد. دقیقا مشخص نیست چند نفر هم اکنون در این شهر زندگی می کنند؛ اما بودجه ساخت این شهر دو میلیون نفری، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده شده است.
۳- ایکالوت؛ کانادا
در سال ۱۹۷۱، خلیج فروبیشر با ۲۰۰۰ نفر جمعیت، رسما به عنوان مستعمره مسکونی قلمرو نورث وسترن کانادا اعلام شد.اما بومیان اینوئیت که قلمرو خود را می خواستند، در سال ۱۹۹۹ تحت عنوان قلمرو نوناووت از این قلمرو مستقل شدند. دو سال بعد، ایکالوت رسما به عنوان یک شهر و مرکز این قلمرو برگزیده شد. با وجود جمعیت اندک ایکالوت بر قلمرویی ۲ میلیون کیلومتر مربعی حکومت می کند که از کل ایالت آلاسکا آمریکا نیز بزرگ تر است.
۴- ساندوپینگ؛ چین
تا سال ۱۹۸۴، مناطق اطراف ساندوپینگ تحت عنوان روستای هوانگ نیوپو شناخته می شدند. دولت چین این شهر را برای اقامت ۴۰ هزار کارگری احداث کرد که در ساخت سد سه گلوگاه (THREE GORGES)، بزرگ ترین نیروگاه برق جهان، مشغول بودند. با توجه به حضور شهر ۳۰ میلیون نفری چونگ کینگ در چند کیلومتری منطقه، دولت چین رسما شهر جدیدی را برای ساخت این سد احداث کرد.
۵- پوتراجایا؛ مالزی
با جمعیتی بالغ بر ۱٫۵ میلیون نفر، کوالالامپور پایتخت رسمی مالزی به شمار می رود. اما به دلیل ازدحام بیش از حد جمعیت، دولتمردان مالزیایی احساس نیاز کردند که باید شهری جداگانه با عنوان مرکز اداری کشور داشته باشند. شهر جدید «پوتراجایا» در سال ۱۹۹۵ و در فاصله حدود ۱۵ دقیقه ای از کوالالامپور ساخته شد، که اکنون حدود ۶۵ هزار نفر جمعیت دارد.
۶- آستانه قزاقستان
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، قزاقستان از خاکستر آن برخاست. به لطف درآمد نفت، تنها چهار سال طول کشید تا دولتمردان این کشور تصمیم بگیرند از کلانشهر «آلماتی» به شهر تاریخی «سلینوگراد» کوچ کنند؛ شهری که اکنون «آستانه» نامیده می شود. از زمانی که آستانه به پایتختی قراقستان برگزیده شد، جمعیت آن از ۲۵۰ هزار نفر به ۷۰۰ هزار نفر افزایش و چشم انداز خاکستری دل مرده شهر به کلانشهری مدرن تغییر یافت.
۷- آبوجا؛ نیجریه
کشور نیجریه در سال ۱۹۶۰ از انگلستان استقلال یافت و طی دهه پس از آن جنگ داخلی این کشور را به ستوه آورد. در دهه ۱۹۷۰، مردم نیجریه به این نتیجه رسیدند که کشور به پایتخت جدیدی نیاز دارد که از هرگونه تاریخچه خونریزی پاک باشد. به این ترتیب ساخت «آبوجا» به عنوان پایتخت جدید آغاز و در سال ۱۹۹۱ تکیمل شد و طی ۲۰ سال، جمعیت این شهر به حدود یک میلیون نفر رسیده است.
۸- دوحه؛ قطر
پس از استقلال قطر از انگلستان در سال ۱۹۷۱، درآمد عظیم نفت و گاز هرگونه بلندپروازی را برای دولتمردان این کشور امکان پذیر کرد. دوحه در سال ۱۹۶۳ نخستین شهرداری خود را تاسیس کرد و از آن زمان تاکنون، با رشدی خیره کننده جمعیت اش به یک میلیون نفر رسیده است.
۹- بمبئی نو؛ هندوستان
رشید بی رویه شهر بمبئی باعث شد در سال ۱۹۷۲، جمعیت آن به ۱۲ میلیون نفر برسد و عملا دیگر فضایی برای توسعه فیزیکی باقی نماند. به همین دلیل بمبئی نو (NAVIMUMBAI) به عنوان بزرگ ترین شهر برنامه ریزی شده جهان و در کنار کلانشهر بمبئی توسعه یافت. طی مدت ۴۰ سال و با هدف تمرکززدایی از بمبئی، جمعیت شهر به طور نمایی افزایش یافت و هم اکنون سکونتگاه حدود ۲ میلیون نفر است.
۱۰- دوبی؛ امارات متحده عربی
همانند قطر، دوبی نیز در سال ۱۹۷۱ از انگلستان استقلال یافت و با شش امیرنشین دیگر، کشور امارات متحده عربی را شکل دادند. کشف نفت در منطقه و درآمد سرشار آن چشم انداز جغرافیایی منطقه را به کلی دگرگون کرد. تنها طی ۴۰ سال، جمعیت شهر از چندهزار نفر به بیش از ۱٫۵ میلیون نفر رسید. طی ۱۵ سال گذشته با ساخت جزایر مصنوعی و استحصال زمین از دریا، رشد شهر به طور پیوسته ادامه داشته است.
جدیدترین شهرهای دنیاجهانگردیشهرهای نوساز