درباره ما   |  پیوندها   |  RSS  
  صفحه اول    نفت    گاز     پتروشیمی     پالایش و پخش    بورس و بازار سرمایه     بین الملل     اقتصاد انرژی   جمعه، 10 فروردین 1403 - 10:25   
 
 
   اخبار رسانه ها  
  روحانی: وزیر کشور، امور خارجه، اطلاعات، آموزش و پرورش، علوم، ارشاد، دفاع و رئیس سازمان انرژی اتمی با هماهنگی رهبری معرفی می‌شوند
  مرعشی: اگر قرار بود رئیسی و قالیباف رئیس دو قوه شوند، خب چرا آنها را جابجا گذاشتید؟!
  وضعیت اقتصادی سال ۱۴۰۳ با سال قبل تفاوتی نخواهد داشت / اگر روند اقتصادی همین طور بماند باید خدا را شکر کنیم / دولت در کنار رکود و بیکاری و تورم، به دنبال این است که درآمد‌های مالیاتی‌اش را به شدت افزایش دهد؛ این موضوع بازار را نگران کرده
  تماشا کنید: طرح ۸۰۰ میلیارد دلاری سعودی‌ها
  اوضاع اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳ چگونه خواهد بود؟
  سیاست دولت پوتین و جایگاه الیگارشی روسیه
  شخصی امتیاز سوآپ نفت گرفته و زمانی که عراق تحریم بوده نفت آنان را به ۵۰ درصد قیمت خریده و در مرزهای غرب ایران می‌فروخت؛ در مرزهای دیگر همان را به او می‌دادند و صادر می‌کرد / او تریلیارد شده؛ الآن هم یک مقام سیاسی و در مرکز یک الیگارشی است
  تعیین تکلیف برجام را در راس امور بگذارید / اگر در یک و نیم سال آینده، تعیین تکلیف نشود، تا مهر ۱۴۰۴، قطعنامه‌ها علیه تهران احیا خواهند شد / اگر برجام زنده نمی‌شود، دنبال راه حل خلاقانه بگردید / تفاهم نانوشته اخیر که فقط امکان تامین ارزاق عمومی را می‌دهد، به ضرر ایران است / توسعه اقتصادی بدون آرامش در حوزه سیاست خارجی ممکن نیست؛ ویتنام اگر در بند جنگ می‌ماند، نمی‌توانست توسعه پیدا کند
  تصویب قطعنامه آتش‌بس فوری در نوار غزه در شورای امنیت
  روحانی: عوامل داخلی در کنار عوامل خارجی دست به دست هم دادند و ترامپ را تشویق کردند که از برجام خارج شود
  متن سوگندجلاله رئیس جمهور/من به عنوان رئیس‌جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار قانون اساسی کشور باشم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته‌است، حمایت کنم
  گل های زیبای درختان پالونیا
  الیگارشی های روسیه چگونه شکل گرفتند؟
  رهبر انقلاب: شهید باهنر متفکر، اسوه و الگوی فراموش‌نشدنی است/فیلم
  الیگارش‌هایی که پوتین را سرنگون نمی‌کنند
  بیست سال پیش در شب سال نو، قدرت به پوتین تفویض شد
  علم‌الهدی: می‌گویند، چون ۵۹ درصد مردم در انتخابات شرکت نکردند، نمایندگان جدید، مورد پذیرش اکثریت نیستند / در اسلام، مراد از اکثریت، اکثریت متدین و متعبد است نه اکثریت عاصی و متمرد / برای اکثریتی که به دستور رهبری برای شرکت در انتخابات عمل نکردند، در مقابلِ رجحان اثباتی اقلیت، جایگاهی ندارد!!
  وزیر دفاع آمریکا: نخواهیم گذاشت اوکراین شکست بخورد
  چگونه صدام دو ماه پیش از آغاز جنگ توان هوایی و زرهی ایران را نابود کرد؟
  شوروی؛ تامین کننده ۸۵ درصد تسلیحات عراق در جنگ با ایران
  تماشا کنید: رابین هودی که زمین به نام صدیقی زد
  روسیه نگذاشت و نمی‌گذارد اروپا آرزوی استفاده از گاز ایران را محقق کند
  ربیعی: در ایران امروز همه سیاست‌های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی امنیتی شده است
  تهرانی‌ها حدود یک سوم از سال، در هوای ناسالم نفس کشیدند
  سید حسن خمینی:چیزی که اکثریت می‌گویند باید ملاک اطاعت باشد
  تکمیل پروژه ایران ال‌ان‌جی با فناوری روسی، شاید وقتی دیگر
  علاقمندی آلمان برای سرمایه‌گذاری ۱۲ میلیارد دلاری در بخش نفت ایران
  مراسم جذاب چهارشنبه سوری تا نوروز در روستای پالنگان - آپارات
  مذاکره بغداد با تهران برای انتقال گاز ترکمنستان با استفاده از خطوط ایران
  بررسی آمار تولید و مصرف گاز در کشور/ اتلاف منابع از خانه تا نیروگاه!
ادامه اخبار رسانه ها
 

انتخابات ریاست جمهوری

- اندازه متن: + -  کد خبر: 37652صفحه نخست » تحلیل های حوزه انرژیجمعه، 9 بهمن 1394 - 14:01
آیا گاز می‌تواند ایران را از بحران قیمت نفت نجات دهد؟
آیا گاز می‌تواند ایران را از بحران قیمت نفت نجات دهد؟ایران مذاکرات گسترده‌ای را با مشتریان احتمالی و شرکت‌های بزرگ نفت و گاز جهانی برای افزایش تولید و توسعه ابزارهای تحویل انرژی از جمله خطوط لوله جدید و تاسیسات گاز طبیعی مایع (LNG) و نفتکش‌ها آغاز کرد.
  

پیام نفت:

 

 

 

 

 

ایران پس از سالها‌ مذاکره با شش قدرت جهانی لغو رسمی تحریم‌های بین‌المللی را در 16 ژانویه جشن گرفت. ایران که از مدت‌ها قبل منتظر چنین لحظه‌ای بود فورا برای شروع پس گرفتن سهم خود در بازار انرژی جهانی اقدام کرد و مذاکرات گسترده‌ای را با مشتریان احتمالی و شرکت‌های بزرگ نفت و گاز جهانی برای افزایش تولید و توسعه ابزارهای تحویل انرژی از جمله خطوط لوله جدید و تاسیسات گاز طبیعی مایع (LNG) و نفتکش‌ها آغاز کرد.

 در شرایطی که فرصت‌ها برای ایران فراوانند ایران باید دوران سختی را برای دستیابی به اهداف خود با توجه به کاهش قیمت نفت و گاز طبیعی سپری کند.

اگرچه ایران با چالش‌های بسیاری در بازار گاز طبیعی جهانی مواجه است اما این صنعت همچنین فرصت‌های بسیاری را در دوران پسابرجام برای ایران به همراه دارد.

ایران به دلیل غایب بودن از بازارهای انرژی و با توجه به مشکلات موجود در صنایع نفت و گاز خود قادر نخواهد بود که به آسانی تولید گاز طبیعی خود را افزایش دهد و انتظار موفقیت در این بازار را داشته باشد.

یکی از ویژگی‌های تعیین‌کننده در بازار گاز جهانی کنونی مقدار بالاتر بودن عرضه نسبت به تقاضا است.

یک فاکتور کلیدی در پایین آمدن تقاضای انرژی و به ویژه گاز طبیعی رشد کند کنونی اقتصاد جهانی است. به نظر می‌رسد که در دوران رکود مالی جهانی سال 2008 و رکود 2009 به سر می‌بریم و تاثیرات رکود دوم کاملا باقی مانده است در نتیجه تقاضا برای انرژی آنطور که انتظار می‌رفت افزایش پیدا نکرده است. به علاوه پیشرفت‌های تکنولوژیکی اخیر که بهره‌وری انرژی را افزایش داده به مصرف کمتر سوخت‌های فسیلی در جهان منجر شده و از رشد تقاضا فراتر رفته است.

در شرایطی که عرضه از تقاضا بیشتر است رقابت میان صادرکنندگان طبیعتا شدید می‌شود بنابراین واقعیت این است که ایران با رقابت بسیار سختی با رقبای تثبیت‌ شده از جمله روسیه، قطر و ترکمنستان در زمینه صادرات گاز طبیعی مواجه است.

هیچ یک از این کشورها با تحریم‌هایی که ایران با آنها مواجه بوده روبرو نبوده‌اند و زمان کافی برای تثبیت خود به عنوان یک تولیدکننده و صادرکننده قابل توجه را داشته‌اند.

ایران به دلیل تحریم‌ها به سرمایه‌گذاری خارجی لازم، منابع مالی و فناوری پیشرفته دسترسی نداشته است.

ایران که دومین ذخایر گازی اثبات شده جهان را در اختیار دارد و به دنبال تولید ال‌ان‌جی است با رقابت به ویژه از سوی تولیدکنندگان بزرگ ال‌ان‌جی همچون قطر و آمریکا روبرو است.

قطر از سال 2006 بزرگ‌ترین صادرکننده ال‌ان‌جی در جهان بوده و در سال 2014، 30 درصد سهم بازار را در اختیار داشته است اگرچه آمریکا هیچگاه جزو 10 صادرکننده بزرگ گاز در جهان قرار نداشته اما به دنبال افزایش صادرات خود به وسیله دسترسی به بازارهای دوردست از طریق صادرات ال‌ان‌جی به ویژه در شرق آسیا بوده است.

علاوه بر صادرکنندگان سنتی گاز طبیعی و تولیدکنندگان ال‌ان‌جی، ایران همچنین با رقابت از سوی کشورهای صادرکننده مجدد (کشورهایی که گاز طبیعی را می‌خرند و سپس به بازارهای جهانی می‌فروشند) مواجه است.

اسپانیا و آمریکا جزو کشورهایی هستند که بیشترین سهم را در این بازار دارند.

افزایش قابل توجه در کشورهای صادرکننده مجدد گاز بخش عرضه در معادله بازار جهانی گاز را سنگین‌تر کرده و در نتیجه به کاهش بیشتر قیمت‌ها منجر شده است.

علاوه بر عدم تعادل عرضه و تقاضا بازار جهانی گاز همچنین تحت تاثیر وضعیت ژئوپلتیک جهانی قرار دارد که خطراتی را برای امنیت عرضه انرژی و چرخه توزیع به همراه دارد.

مطمئنا موج اخیر مناقشات در جهان نگرانی‌هایی را در بین تولیدکنندگان، صادرکنندگان و مصرف‌کنندگان ایجاد کرده است. برای مثال مناقشات بین روسیه و اوکراین و همچنین بین روسیه و ترکیه بازارهای اروپایی را به کاهش وابستگی خود به گاز روسیه به پیدا کردن منابع گازی باثبات‌تر که رفتار دوستانه‌تری داشته باشند متقاعد کرده است.

در این خصوص وضعیت ژئوپلتیک جهانی کنونی هم فرصت‌ها و هم چالش‌هایی را برای ایران به همراه دارد. از جنبه مثبت قضیه ایران از رابطه دوستانه‌ای با چین بهره می‌برد و می‌تواند از منابع مالی و سرمایه‌گذاری گسترده چین برای توسعه پروژه‌های انرژی خود استفاده کند. برای مثال شرکت‌های چینی می‌توانند در پروژه‌های جدید خط لوله و احداث کارخانه‌های ال‌ان‌جی از جمله زیرساخت‌هایی همچون انبارها و پایانه‌ها استفاده کنند.

علاوه بر این ایران می‌تواند به دنبال صادرات گاز طبیعی نسبتا کم هزینه خود (به لحاظ تولید) به کشورهای همسایه از جمله عراق و همسایگان جنوبی عرب خود باشد.

همچنین این کشور می‌تواند به دنبال قراردادهای جدید سواپ گاز با کشورهای همسایه از جمله جمهوری آذربایجان، روسیه و ترکمنستان باشد.

از سوی دیگر در زمینه صادرات مجدد ایران می‌تواند از کشورهای تولیدکننده در شمال گاز را وارد و آن را برای تحویل به مشتریان در اروپا یا هند به ال‌ان‌جی تبدیل و از طریق خلیج‌فارس و دریای عمان اقدام کند یا گاز وارداتی را به مشتریانی در جنوب آسیا از طریق خط لوله‌های آب‌های عمیق در دریای عربی صادر کند.

این وضعیت ژئوپلتیک همچنین چالش‌هایی را برای ایران به همراه دارد. تحولات مرزی اخیر در روابط بین ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس ممکن است تاثیر منفی روی برنامه‌های تهران برای سواپ گاز با همسایگان و همچنین توانایی ایران برای استفاده از تاسیسات ال‌ان‌جی به همراه داشته باشد.

به رغم این چالش‌های بسیار اقداماتی وجود دارد که ایران می‌تواند برای تقویت جایگاه خود به طور مستقل انجام دهد برای مثال جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از مزیت هزینه‌های نسبتا پایین تولید گاز برای توسعه استراتژی‌های قیمت‌گذاری و بازاریابی به منظور پیدا کردن بازارهای جدید استفاده کند.

ایران همچنین باید مصرف داخلی گسترده خود را با بالا بردن قیمت‌های داخلی کاهش دهد.

منابع گازی به دست آمده از چنین اقدامی به همراه تولید افزایش یافته از میدان گازی پارس جنوبی می‌تواند به طور مستقل صادر یا به عنوان سوخت پتروشیمی‌ها و حتی در تاسیسات ال‌ان‌جی برای تبدیل به فرآورده‌های باارزشی همچون گازوئیل، سوخت دیزل و متانول مورد استفاده قرار گیرد.

گاز طبیعی بیشتر همچنین می‌تواند در نیروگاه‌های گازی تولید برق برای صادرات به کشورهای همسایه استفاده شود. این امر می‌تواند جایگاه ژئوپلتیک ایران را در منطقه تقویت کند.

یک تحول مثبت دیگر برای ایران احیای صادرات معیانات گازی است که به دلیل تحریم‌ها تقریبا متوقف شده بود. سرمایه‌گذاری در این بخش مطمئنا فرصتی است که ایران از آن استفاده خواهد کرد اگرچه تلاش‌های ایران برای تقویت صنعت گاز طبیعی و به دست آوردن سهم بیشتر از بازار انرژی جهانی با موانعی مواجه خواهد شد فرصت‌ها برای ایران زیاد است و ایران می‌تواند از این فرصت‌ها به رغم کاهش قیمت‌های جهانی و ریسک‌های ژئوپلتیک استفاده کند.

 

 

 

ایسنا

  طرح تبدیل دودکش نیروگاه به خوراک واحد پتروشیمی
  تحلیل مقایسه ای مصرف واقعی انرژی برق در ایران
  نیاز به ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه نفت داریم
  در ١٠ سال آینده هیدروژن، جایگزین گاز در صنعت پتروشیمی دنیا می‌شود
  مواد شیمیایی اجاق گاز با خطر بیشتر سرطان خون مرتبط است
   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   بازخوانی خبرها و تحلیل ها  
  چه بر سر سیاست بایدن در قبال ایران آمده؟ / واشنگتن دیگر باید با تهران به عنوان یک قدرت هسته‌ای رفتار کند
  گزارش اکونومیست از دو رویدادی که سیاست نفتی دنیا در ۵۰ سال گذشته را شکل داد؛ تحریم نفتی اعراب در ۱۹۷۳ و شوک انقلاب ایران / ۵۰ سال بعد عرضه و تقاضای نفت چگونه خواهد بود؟
  پایان قرن نفت و هزاران میلیارد دلار سرمایه ای که کم ارزش می شود
  نفت در آستانه بی ارزش شدن
  نگرانی بزرگ شرکت های بزرگ نفت جهان/ آیا نفت در آینده واقعاً بی‌ارزش می شود
  نظم نوین انرژی با پایان «عصر نفت
  پایان زودتر از موعد عصر طلایی نفت نزدیک است
  درآمد صادرات نفت عراق در یک ماه؛ ۹.۵ میلیارد دلار
  درآمد ماهانه ۸.۵ میلیارد دلاری عراق از فروش نفت
  عراق جهت تثبت قیمت نفت، صادرات نفت خام خود را به ۳.۳ میلیون بشکه کاهش می‌دهد
  روسیه اجازه برداشت از میدان گاز سردار جنگل را به ایران نمی‌دهد
  روسیه مانع صادرات گاز ایران است؟
  طرح تبدیل دودکش نیروگاه به خوراک واحد پتروشیمی
  کویت از عمان برق می‌خرد
  فریدون مجلسی: با بازگشت ترامپ حتی نمی توانیم با تخفیف نفت بفروشیم
  افزایش واردات ال ان جی از روسیه به اتحادیه اروپا
  توهم ایران ال ان جی با روسیه
  ۷ سال بلاتکلیفی طرح ایران ال ان جی
  ساخت تنها پروژه LNG ایران ناگهان تعلیق شد
  اعلام آمادگی شرکت‌های اروپایی برای ورود به پروژه ایران LNG
  چرا ال‌ان‌جی در ایران پا نگرفت؟
  عدم تکمیل پروژه ایران LNG و ضرر سالیانه ۵ میلیارد دلاری
  آرامکو، غول نفتی عربستان، می‌گوید سود سالانه‌اش به ۱۲۱ میلیارد دلار کاهش یافته است
  وزیر نفت: آمدن ترامپ تاثیری در فروش نفت ندارد / تحریم ها تاثیری نداشته است!!?
  از سال ۱۴۰۴ هر سال 25میلیون متر مکعب در روز، کاهش تولید گاز ایران
  آشنایی با الکتروپمپ غوطه ور نفتی(ESP) و تجهیزات مربوطه
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© پیام نفت (استفاده از مطالب پیام نفت با ذکر منبع، منعی ندارد)
payamenaft@gmail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار