اگر از خیر چند پارک بزرگ و قدیمی پایتخت که در نقاط مختلف جا خوش کرده بگذریم، مساحت و سرانه فضای سبز تهران تا همین چند سال قبل، چندان مطلوب به نظر نمیرسید. انگار شهروندان پایتختنشین دیر زمانی بود که با دود و ترافیک و ازدحام خو گرفته بودند و نجوای طبیعت را کمتر میشنیدند.
اما حالا دیگر نمیتوان این حرفها را درباره پایتخت کشورمان زد؛ هم سرانه فضای سبز به استانداردهای جهانی رسیده و هم امکانات و تجهیزات خوبی در پارکها و بوستانهای شهری برای شهروندان مهیا شده است.
از بوستان بزرگ ولایت تا پارکهای کوچک محلی
رسیدن به استاندارد جهانی در حوزه فضای سبز همواره یکی از اهداف مدیریت شهری در دوره محمدباقر قالیباف بوده است. تا سال ۸۴ تعداد پارکهای شهر تهران ۱۲۰۰ مورد بود، اما اکنون به 2016 پارک رسیده است.
فعالیتهای مدیریت شهری در این حوزه هم فقط به ساخت بوستانهای بزرگ محدود نشده، بلکه ساخت بوستانهای کوچک محلی در محلههای پرتراکم تهران هم همواره در دستور کار قرار داشته است.
شهرداری علاوه بر ساخت بوستانی مثل بوستان بزرگ ولایت که بزرگترین بوستان خاورمیانه محسوب میشود، صدها بوستان کوچک محلی هم ایجاد کرده تا شهروندان برای حضور در فضاهای سبز شهری مجبور نباشند یک سفر شهری طولانی انجام دهند. درضمن میزان جنگلکاری در تهران سال 84 حدود 22 هزار هکتار بود، اما اکنون به ۳۸ هزار هکتار رسیده است. کارشناسان معتقدند که یکی از راههای حفظ حریم تهران و جلوگیری از گسترش بیقاعده شهر، همین ایجاد کمربند سبز است که در این دوره توجه ویژهای به آن شد.

حضور مقام معظم رهبری در بوستان ولایت
وقتی فضای سبزمان به استانداردهای جهانی رسید
شهر یک موجود بیدفاع است، بیدفاع مقابل این همه آلودگی که احاطهاش کرده. ریههای تنفسی شهر که همان فضاهای سبز آن به حساب میآیند تا همین چند وقت قبل توان مقابل با این آلودگی را نداشتند. فکر میکنید سرانه فضای سبز پایتخت کشورمان تا همین چند سال قبل چقدر بود؟ سهم هر شهروند تهرانی از فضاهای سبز تهران در سال 84 حدود 9 مترمربع بود که با استانداردهای جهانی فاصله قابل توجهی داشت، اما حالا این عدد به 15 مترمربع رسیده است که سرانه استاندارد بینالمللی در این حوزه به حساب میآید.

مدیران فعلی شهر تا به حال 11 نمایشگاه بینالمللی گل و گیاه هم در بوستان گفتوگو تهران برپا کردهاند که هم برپایی این نمایشگاهها به طور مستمر بوده و هم استقبال چشمگیری از آن صورت گرفته است. از سوی دیگر، این روزها در هر منطقه تهران چند کلینیک گل وگیاه توسط مدیریت شهری به بهرهبرداری رسیده تا شهروندان بتوانند طبیعت را به داخل خانهها ببرند.امروز در تهران ٦٩ کیلینیک گل و گیاه فعالیت دارد.
کلینیکهای گل و گیاه این امکان را برای تهرانیها فراهم میکند که با یادگیری پرورش گل و گیاه، با کمترین هزینه چند گلدان گل زیبا در خانه داشته باشند. خوشبختانه با ایجاد این مراکز توسط مدیران شهر در دوره اخیر، شهروندان استقبال خوبی از برنامههای آموزشی آن کردهاند
در سال 2011 تهران توانست به عنوان یکی از 5 شهر برتر دنیا در حوزه حمل و نقل عمومی مورد تقدیر اجلاس بینالمللی حمل و نقل پایدار قرار گرفت. در این اجلاس تهران در کنار شهرهای گوانگجوی چین، لئون مکزیک، نانت فرانسه و لیما پرو به عنوان شهرهایی که حمل و نقل عمومیشان دچار تحول اساسی شده است، مورد تقدیر قرار گرفت.
بهبود روابط تهران با کلانشهرهای دنیا و افتخار آفرینی پایتخت در مجامع معتبر و بینالمللی شهری یکی از دستاوردهای قالیباف در شهرداری تهران بوده است. قالیباف با قرار دادن تهران در مسیر پیشرفت و عدالت و تقویت دیپلماسی شهری، توانست تهران را در قواره یکی از شهرهای بزرگ و پیشرفته دنیا قرار دهد.
افتخار اول/ قالیباف در فهرست 10 شهردار برتر دنیا
سال 2008 و در حالی که قالیباف سومین سال حضور خود در ساختمان بهشت را تجربه میکرد،از میان بیش از 800 شهردار جهان به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا برگزیده و معرفی شد.
سایت انتخاب برترین شهردار جهان، پس از بررسیهای فراوان، بر مبنای آرای شهروندان و تحولات شهری فهرست نهایی برترین شهرداران دنیا را منتشر کرد که نام دکتر محمدباقر قالیباف در رده هشتم این فهرست به چشم میخورد. قالیباف با این موفقیت بینالمللی تهران را در بسیاری از مجامع معتبر شهری جهان به عنوان شهری در مسیر پیشرفت و عدات معرفی کرد.
افتخار دوم/ حمل و نقل عمومی تهران در ردیف 5 شهر برتر دنیا
در سال 2011 تهران توانست به عنوان یکی از 5 شهر برتر دنیا در حوزه حمل و نقل عمومی مورد تقدیر اجلاس بینالمللی حمل و نقل پایدار قرار گرفت. در این اجلاس تهران در کنار شهرهای گوانگجوی چین، لئون مکزیک، نانت فرانسه و لیما پرو به عنوان شهرهایی که حمل و نقل عمومیشان دچار تحول اساسی شده است، مورد تقدیر قرار گرفت و از شهردار تهران قدردانی شد. این شهرها بر مبنای اطلاعاتی که از توسعه حمل و نقل پایدار با محورهای مترو ، بی آر تی، دوچرخه و تلاش برای حرکت به سمت حمل و نقل پایدار و کارآمد از آنها استخراج شده بود انتخاب شدند.
افتخار سوم/ تهران در فهرست 10 شهر برتر دنیا
نام ایران بار دیگر هم به واسطه اتفاقهای خوبی که در پایتخت رخ داد، به گوش شهرهای دیگر دنیا رسید؛ مدتی بعد تهران با دریافت جایزه متروپلیس، در لیست ده شهر برتر دنیا جای گرفت. این جایزه هر سه سال یک بار و با ارزیابیهای مختلف حوزههای شهری از طرف اتحادیه کلان شهرها و پایتختهای جهان به شهرهای برتر اهدا میشود.
ارتقای کیفیت زندگی شهروندان، موضوعی است که شهردار بابت توجه به آن مورد تقدیر این اتحادیه جهانی قرار گرفت. جایزه مترو پلیس معتبرترین جایزه بین المللی در زمینه مدیریت شهری است.
در این سال به غیر از شهر تهران شهرهایی نظیر ملبورن، مونترال، سئول، تایپه، مکزیکوسیتی و ریودوژآنیرو نیز از سوی متروپلیس مورد تقدیر قرار گرفتند. جایزه مترو پلیس، در سال 2011 دهمین دوره خود را برگزار کرد و ملاک ارزیابی آن برای انتخاب شهرهای برتر دنیا کیفیت زندگی در شهرهاست
{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%} |