به گزارش خبرنگار مهر، سالانه ۲۷ ميليون تن LPG ( گاز مايع) در دنيا به عنوان سوخت خودروها با عنوان اتوگاز مصرف ميشود. عمده مصرف اين سوخت در كشورهايي همچون تركيه، روسيه، كره جنوبي، ايتاليا، لهستان و .... است. به طوري كه براي مثال در تركيه سالانه ۴.۵ ميليون خودرو از اتوگاز استفاده ميكنند. كه ۳.۳ ميليون تن LPG ميسوزانند؛ يا در كشوري مانند كره جنوبي تعداد ۲ ميليون خودرو ۳.۱ ميليون تن اتوگاز مصرف ميكنند.
با توجه به آمار كشورهاي استفاده كننده از اتوگاز ميتوان فهميد استفاده از اتوگاز تنها محدود به توليد LPG در داخل يك كشور نيست (شكل ۱) بلكه ميتوان با واردات و اختصاص آن به سوخت خودروها، از مزاياي جايگزيني اين سوخت با بنزين و ديزل، از جمله كاهش آلودگي هوا، صادرات بنزين و گازوئيل آزاد شده معادل و اقتصاديتر بودن اين سوخت بهره برد.
شكل ۱ آمار كشورهاي عمده مصرف كننده اتوگاز
به گزارش خبرنگار مهر، اكنون كشوري مانند تركيه كه ۴۰ درصد سوخت خودروهاي سبك آن را اتوگاز تشكيل ميدهد، ۷۹ درصد از كل گازمايع مصرفي خود را از طريق واردات تأمين ميكند. با اين حال باز هم اتوگاز در اين كشور نسبت به ساير سوختها اقتصاديتر است.
لهستان نيز كه بزرگترين مصرف كننده اتوگاز در اروپاست و ۳ ميليون و ۱۰۰ هزار خودرو LPG سوز دارد. اين كشور كه ۷۶ درصد از كل مصرف LPG خود را در خودروها مصرف ميكند، بيشتر LPG خود را عمدتاً از طريق واردات از روسيه، قزاقستان و ليتواني و بلاروس تأمين ميكند. با توجه به تجربه ساير كشورها استفاده از اتوگاز حتي با واردات LPG از نظر اقتصادي و زيست محيطي نسبت به ساير سوختها ارجحيت دارد.
با انجام محاسبات، به وضوح پيدا است كه براي كشور ايران، مصرف LPG به عنوان اتوگاز، حتي اقتصاديتر از صادرات آن است. با صادرات هر يك ميليون تن LPG، تنها ۴۰۰ دلار عايد كشور ميشود، در حاليكه اگر اين يك ميليون تن LPG به عنوان سوخت خودروها مصرف شود، ۱.۲۶ ميليون تن بنزين آزاد شده و ميتواند با قيمت بالاتري (حدود ۵۵۰ دلار براي هر يك ميليون تن) نسبت به LPG صادر شود. بنابراين با اين كار، حدود ۷۰۰ ميليون دلار عايد كشور ميشود.
اين مبلغ بدون در نظر گرفتن درآمد حاصل از فروش LPG در داخل كشور است. به گفته كارشناسان بررسيها نشان ميدهد كه حتي با فرض مصرف درآمد حاصل از فروش داخلي LPG براي راه اندازي جايگاهها و … نيز، مصرف اين سوخت در خودرو بسيار اقتصاديتر از صادرات آن است.
سالانه مقدار ۸ ميليون تن LPG در فلرها مي سوزد
به گزارش خبرنگار مهر، در شرايط فعلي كشور، به دليل تحريمها، حتي در صادرات LPG با مشكل مواجه هستيم و امكان صادرات تمام LPG توليدي مازاد بر مصرف داخل فراهم نيست. زيرا عمده صادرات LPG از طريق دريا و با كشتيهاي داراي مخازن مخصوص امكان پذير است. با اعمال تحريمها صادرات دريايي اين محصول تا حد زيادي افت كرده است. در نتيجه اكنون سالانه مقدار حدود ۸ ميليون تن LPG در فلرها مي سوزد يا در خطوط لوله گاز طبيعي تزريق ميشود. از طرفي صادرات بنزين از راه زميني و با سهولت بيشتري انجام ميشود. بنابر اين استفاده از اين سوخت در خودروها و صادرات بنزين معادل آزاد شده راه حل اقتصادي و زود بازده جلوگيري از هدر رفت اين سوخت محسوب ميشود.