درباره ما   |  پیوندها   |  RSS  
  صفحه اول    نفت    گاز     پتروشیمی     پالایش و پخش    بورس و بازار سرمایه     بین الملل     اقتصاد انرژی   جمعه، 12 خرداد 1402 - 12:24   
 
 
   اخبار رسانه ها  
  سریال رستاخیز تفنگ ها - قسمت 1 (اول)
  سید عبدالحسین شرف‌الدین عاملی
  سید موسی صدر افتخار تاریخ شیعه و ایران
  استحصال آب‌های ژرف؛ امیدی برای سیستان و بلوچستان + فیلم
  ورود جنگ به مرحله‌ای تازه/ درگیری به خاک روسیه کشیده می‌شود؟
  کدام کشور بیشترین پهپاد نظامی را دارد؟ (ویدیو)
  «لشکر» ایرانی سرکوب که روسیه در ایران دوره قاجار راه‌اندازی کرد + عکس
  ویدیو / ظریف: سازش مگر چیز بدی ست؟ قرآن می گوید «وَ الصُّلْحُ خَیْرٌ»
  خاطرات هاشمی رفسنجانی، ۹ خرداد ۱۳۷۹: به ایازی گفتم همیشه در سطوح بالا، برای کم کردن فشار روی آیت الله منتظری کمک کرده ام
  پس از فیلتر شدن اینستاگرام میزان پست ها به‌طور واضحی کاهش یافت اما در دی ماه ۱۴۰۱ شرایط به حالت قبل برگشت / فیلترینگ نتوانسته جلوی حضور کاربران ایرانی را در شبکه‌های اجتماعی بگیرد / اینستاگرام ۴۲ تا ۴۶ میلیون کاربر ایرانی دارد/ کاربران ایرانی در هر ثانیه بیش از ۲۵ هزار بار پست‌های اینستاگرام را می‌بینند
  یادداشت‌های علم، دوشنبه ۲۴ تیر ۱۳۴۷: از دوستی که فقط «خوشگل» است تا تحلیل فرانسه و دوگل
  تحقیقات جدید: احتمالا یک‌سوم سیارات کهکشان دارای حیات هستند
  سقوط ایران به جمع کم درآمد‌های دنیا / جمعیت فقرا ۱۱ میلیون نفر افزایش پیدا کرده
  ویدیو / عملیات احیای پلنگ ایرانی در بندرعباس
  عیسی کلانتری: در صورت خشک شدن کامل دریاچه ارومیه احتمال بروز تغییرات ژنتیکی در انسان‌ها و حیوانات در محدوده اطراف آن وجود دارد / تا امروز ۳۰ هزار میلیارد تومان برای احیای دریاچه هزینه شده
  تصاویرجالب توجه: مراسم اولین سالگرد درگذشت مرحوم سید محمود دعایی
  چرایی عدم احیای روابط با مصر در دولت اصلاحات؟ آن زمان روابط به نام دولت اصلاحات تمام می شد و تندروها مخالف بودند اما الان به نام خودشان تمام می‌شود مثل برجام که می خواستند به نام خودشان تمام شود
  سیدحسن خمینی: ما «جمهوری اسلامی» هستیم؛ امارت اسلامی، خلافت اسلامی و حتی حکومت اسلامی نیستیم
  حسین علایی: بعد از عملیات بیت‌المقدس ما در مسیری قرار گرفتیم که نتوانستیم جنگ را تمام کنیم/ فقط آقای هاشمی رفسنجانی به فکر پایان دادن به جنگ بود؛ همه می‌گفتند بریم جلو ببینیم چه می‌شود
  ویدیو / اشرف مروان؛ ابرجاسوسی که داماد جمال عبدالناصر بود / قسمت دوم
  سخنان یک مقام ارشد نظامی امریکا درمورد ایران که اسرائیل را حیرت زده کرد / توانایی تهران برای تولید کلاهک اتمی و نصب آن بر روی موشک ظرف چند ماه / «یا ژنرال میلی اشتباه می‌کند یا ما در این مدت خواب بودیم»
  طفره رفتن برخی نمایندگان از پاسخ به یک سوال؛ آیا فرزندان شما به سربازی می‌روند؟
  تماشا کنید: رویابافی دولت! / آیا با این شرایط اقتصادی، برنامه هفتم توسعه قابل تحقق است؟
  حسین علایی: بعد از عملیات بیت‌المقدس ما در مسیری قرار گرفتیم که نتوانستیم جنگ را تمام کنیم/ فقط آقای هاشمی رفسنجانی به فکر پایان دادن به جنگ بود؛ همه می‌گفتند بریم جلو ببینیم چه می‌شود
  برنامه فضایی جاه‌طلبانه امارات؛ فرود روی سیارکی میان مریخ و مشتری در سال ۲۰۳۴
  پارلمان اوکراین طرح اعمال تحریم‌های ۵۰ ساله علیه ایران را تایید کرد
  همتی: ایران در ماه آوریل به خاطر تداوم تحریم‌ها فقط ۱۴ درصدِ سرانه ماهانه عراق درآمد نفتی کسب کرد / نتیجه این اتفاق، کسری بودجه، تورم، رشد قیمت ارز و کاهش قدرت خرید مردم است
  مصوبه نمایندگان: انتخابات مجلس در تهران به صورت «تناسبی» برگزار می‌شود / هر داوطلب می‌تواند به صورت منفرد یا به عنوان عضوی از صرفاً یک فهرست نامزد شود / رأی‌دهندگان می‌توانند به نامزد‌های منفرد یا یک «فهرست» رای دهند / تعداد منتخبان هر «فهرست» بر اساس درصد رای آن فهرست تعیین می‌شود
  طالبان در حال استفاده از اهرم‌های فشار خود از جمله آب هیرمند و بستن مرز دوغارون است / باید هوشیار بود؛ درگیری می‌تواند با عوامل دیگری از سر گرفته شود / جنگ یک جنگ بسیار جدی‌ست؛ باید افق کار را درست دید و در آن راستا کار کرد / طالبان برای چین و روسیه هم تهدید است / یک مقطع حساس تاریخی را تجربه می‌کنیم
  مصوبه نمایندگان: انتخابات مجلس در تهران به صورت «تناسبی» برگزار می‌شود / هر داوطلب می‌تواند به صورت منفرد یا به عنوان عضوی از صرفاً یک فهرست نامزد شود / رأی‌دهندگان می‌توانند به نامزد‌های منفرد یا یک «فهرست» رای دهند / تعداد منتخبان هر «فهرست» بر اساس درصد رای آن فهرست تعیین می‌شود
ادامه اخبار رسانه ها
 

انتخابات ریاست جمهوری

- اندازه متن: + -  کد خبر: 48587صفحه نخست » اخبار رسانه هاشنبه، 7 اسفند 1400 - 06:56
صفر تا صد برآورد تراز گاز کشور تا 20 سال آینده/مصرف بی رویه بخش خانگی اقتصاد کشور را فلج می کند
  

پیام نفت:

با توجه به توقف پروژه‌های توسعه میادین گازی در دولت گذشته، با تداوم مصرف افسارگسیخته گاز در کشور، منفی بودن تراز گازی در آینده تشدید خواهد شد بنابراین تنها راهکار پیش‌ روی دولت سیزدهم، اعمال سیاست‌های حمایتی و تنبیهی برای کنترل مصرف است.

بحران گاز-1| صفر تا صد برآورد تراز گاز کشور در زمستان 1400/ جولان مصرف گاز در بخش خانگی ادامه دارد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، هر چند ایران به عنوان دومین دارنده منابع گازی دنیا ظرفیت بسیار بالایی برای تولید گاز و حتی نقش‌آفرینی در بازار گازی منطقه را داراست اما در سال‌های گذشته با توجه به روند افسارگسیخته مصرف در داخل کشور، حتی تکمیل تمامی فازهای پارس جنوبی نیز نتواسته است پاسخگوی تقاضا باشد به طوری که هم‌اکنون تراز گازی کشور منفی شده است، یعنی مجموع تقاضا از عرضه گاز پیشی‌گرفته است.

بدون شک جدی‌ترین چالش پیش‌روی دولت سیزدهم، مواجهه با بحران کمبود گاز در کشور است. طبق سند شورای عالی انرژی با عنوان «تراز تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور تا افق 1420»، تراز گازی ایران در 4 ماهه سرد سال طبق جدول 1 منفی خواهد شد.

جدول 1- تراز گاز 4 ماهه سرد سال تا افق 1420 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

هرچند پیش‌بینی شورای عالی انرژی از تراز گازی کشور در 4 ماهه سرد سال 1400، منفی 29.9 متر مکعب در روز است اما طبق بررسی‌ها، این رقم در سال جاری تا منفی 200 میلیون متر مکعب در روز را نیز پیشروی خواهد کرد.

در این‌باره، جواد اوجی وزیر نفت در موضوع کمبود گاز در 4 ماه پایانی سرد سال می‌گوید: ‌در سال گذشته حدود 160 میلیون متر مکعب در بعضی از روزهای فصل سرد بخصوص در استان‌های شمال و شمال شرق کشور کسری گاز داشتیم.

به گفته وزیر نفت امسال پیش‌بینی می‌کنیم که با روند رشد مصرف در کشور که بین 8 تا 10 درصد است، در فصل سرد تا 200 میلیون متر مکعب در روز کسری گاز داشته باشیم، به همین خاطر جلسات تامین سوخت زمستانی را شروع کردیم و یکسری راهکارهایی را از الان آغاز کردیم تا بتوانیم گاز این فصل سرد را بدون دغدغه تامین کنیم‌.

*بخش خانگی در صدر مصرف گاز در ماه‌های سرد سال

طبق پیش‌بینی‌ها، میزان عرضه و تقاضای گاز در سه ماه پایانی امسال (دی، بهمن، اسفند) در جدول 2 آورده شده است. همانطور که مشاهده می‌شود عمده مصرف گاز در ماه‌های سرد سال مربوط به «بخش خانگی» است و سپس نیروگاه‌ها و صنایع عمده در جایگاه بیشترین مصرف‌کنندگان گاز در کشور هستند.

طبق جدول 2، میزان تعهدات صادراتی گاز ایران به عراق و ترکیه تنها حدود 4 درصد از کل تولید گاز است و این موضوع تاثیر چندانی بر کمبود گاز در کشور ندارد.

در نتیجه برای جلوگیری از بحران کمبود گاز در کشور ضروری است تمرکز اصلی سیاست‌های تشویقی و تنبیهی دولت به ترتیب بر 1- بخش خانگی و تجاری 2- نیروگاه‌ها 3- صنایع عمده قرار گیرد.

جدول 2- میزان تولید و تقاضای گاز به تفکیک در زمستان 1400 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

*صنعت پتروشیمی بیشترین آسیب را از بحران گازی کشور می‌بیند

در جدول 3 میزان تقاضای گاز هر یک از صنایع عمده به تفکیک آورده شده است.

همانطور که مشاهده می‌شود سهم پتروشیمی‌ها از کل مصرف صنایع عمده نسبت به مابقی صنایع قابل ملاحظه‌تر است. ضمن اینکه در صورت کمبود گاز، امکان استفاده از سوخت دوم برای این صنایع وجود ندارد.

در نتیجه در صورت وقوع بحران گاز، صنعت پتروشیمی بیشترین آسیب را خواهد دید. این اتفاق درحالی رقم خواهد خورد که در سال‌های تحریمی گذشته، این صنعت نقش قابل ملاحظه‌ای در ارزآوری به کشور و تامین نیازهای اساسی مردم را داشته است.

جدول 3- میزان مصرف صنایع عمده در زمستان 1400 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

*پیش‌بینی تراز گازی کشور در 3 ماه سرد پایانی 1400

در جدول 4، تراز گازی کشور در 3 ماه پیش‌رو آورده شده است. طبق این جدول تراز گاز کشور در ماه‌های دی، بهمن و اسفند به ترتیب منفی 185، منفی 150 و منفی 118 میلیون متر مکعب در روز خواهد بود. به بیان دیگر کمبود گاز در کشور به میزان حدود 20 درصد از ظرفیت  فعلی تولید در کشور است.

این موضوع یک زنگ خطر جدی برای کشور محسوب می‌شود، زیرا با توجه به متوقف ماندن پروژه‌های توسعه میادین گازی در دولت یازدهم و دوازدهم، با تداوم روند افسارگسیخته مصرف گاز، منفی بودن تراز گازی کشور در سال‌های آینده تشدید نیز خواهد شد که بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و امنیتی جدی‌ای را برای کشور در پی دارد.

جدول 4- میزان تراز گاز کشور در زمستان 1400 (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

هر چند وزارت نفت دولت سیزدهم برنامه‌ای برای توسعه میادین گازی پارس شمالی، کیش و فرزاد ب و افزایش تولید گاز در مناطق مرکزی کشور را تدوین کرده است اما به نتیجه رسیدن این طرح‌ها نیز به زمان چندین ساله دارد. در نتیجه تنها گزینه پیش‌رو برای دولت سیزدهم جهت مقابله با بحران کمبود گاز، مهار کردن افسار مصرف گاز در داخل کشور است.

*گاز‌، رفاه نامحسوسی که در وضعیت بحرانی است

پوشش 95 درصدی شهرهای کشور از شبکه سراسری گاز، این سوخت ارزان را به عنوان یک رفاه نامحسوس در اختیار مردم قرار داده است، رفاهی که مردم با وجود بهره‌مندی کامل، آن را احساس نمی‎کنند ولی در صورت قطع گاز، قطعا زندگی و معیشت آنها با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

ناتوانی در تامین گاز موردنیاز کشور نه تنها در تامین گرمایش و برق موردنیاز مردم بلکه حتی در مثالی ساده در تامین نان توسط نانوایی‌ها نیز مشکل ایجاد خواهد کرد. در نتیجه با توجه به اضافه نشدن ظرفیت «تولید» گاز در سال‌های آینده ضروری است دولت سیزدهم برنامه‌هایی جدی برای کنترل «مصرف» در دستور کار قرار دهد.

طبق جداول این گزارش، بیشترین میزان مصرف گاز در «بخش خانگی» اتفاق می‌افتد، در نتیجه تمرکز دولت برای کنترل مصرف نیز طبیعتا بر بخش خانگی تعریف خواهد شد. البته مصرف افسارگسیخته گاز در بخش خانگی و تجاری لزوما بدین معنا نیست که مردم کشور در مصرف بی‌رویه گاز اهتمام دارند بلکه مجموعه‌ای از ناکارآمدی‌ها در دولت موجب وضعیت فعلی تراز گازی برای دومین دارنده منابع گازی دنیا شده است.

در پرونده «بحران گاز» به بررسی و آسیب‌شناسی دلایل مختلف مصرف بی‌رویه گاز در بخش خانگی و تجاری، تبعات منفی این اتفاق و راهکارهای دولت سیزدهم برای حل این مسئله پرداخته می‌شود.

 

{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%}
   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   بازخوانی خبرها و تحلیل ها  
  درخت بی ثمر روسی، نیروگاه بوشهر و دلارهایی که هدر رفت
  با مصرف برق چقدر آب مصرف می‌کنیم؟نیروگاه گازی یک گیگاواتی 90میلیون متر مکعب آب مصرف می کند/ آیا احداث نیروگاه های گازی دور از دریا بی خردی نیست؟
  هر کیلووات ساعت برق حرارتی، نیم کیلو کربن‌ دی‌اکسید/هر گیگا وات ساعت 500هزارکیلوکربن
  خودرو برقی با مصرف معادل ده لیتر سوخت 260 کیلومتر را طی می کند
  هدررفت ۳۰ میلیارد دلاری انرژی در نیروگاه‌ها
  جبران ناترازی با اصلاح الگوی مصرف _۴ راندمان پایین نیروگاهی هدر رفت ثروت ملی
  حمله پهپادهای اوکراین به ۲ پالایشگاه روسیه/ لغو تحریم فروش تسلیحات به عربستان سعودی از سوی ایتالیا/ سقوط جنگنده اف-۵ آمریکایی در دریا
  سلول خورشیدی با راندمان بالا و ولتاژ بی‌سابقه ساخته شد
  پیشرفته ‌ترین پنل های خورشیدی را بشناسید
  دستگاهی که می‌تواند راندمان سلول‌های خورشیدی را تا ۸۰ درصد افزایش دهد
  آلمان آخرین نیروگاه‌های هسته‌ای خود را برای همیشه تعطیل می‌کند
  تویوتا ارزان‌ترین سوخت جهان را جایگزین بنزین می‌کند
  عراق یک‌پروژه جاده‌ای و ریلی را برای اتصال بندر فاو به ترکیه افتتاح کرد
  ساخت نیروگاه های گازی خارج از سواحل دریا ممنوع
  فایل صوتی انتقاد از مهندس زنگنه وزیر وقت نفت به سبب عدم اجرای یک قانون مهم
  فیلم بزرگترین خط انتقال برق فشار قوی جهان در چین
  نیروگاه گازی فورچنا با راندمان 85درصد
  قرارداد ساخت نیروگاه بخار ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک؛ ترکمانچای صنعت برق ایران / تقدیم کل یارانه یک سال کشور به روس‌ها در ازای خرید فناوری ۴۰ سال پیش!
  نیروگاه سیکل ترکیبی چگونه کار میکند؟
  چین از توربین بادی با ارتفاع ساختمان 70 طبقه و امکان تأمین برق ده‌ها هزار خانه رونمایی کرد
  ادعای چین درباره توانایی تأمین برق همه خانه‌ها با انرژی پاک
  چین، پیشتاز سرمایه‌گذاری در انتقال انرژی
  روند جهانی انرژی خورشیدی در سال 2023
  محسن هاشمی: حداقل یک‌چهارم از ۲۷۰ هواپیمای ایران به دلیل فرسودگی و کمبود قطعات یدکی ناشی از تحریم، زمین‌گیر است / عمر متوسط ۱۷۵ هواپیمای فعال ایران حدود ۲۰ سال است؛ درحالی‌که عمر متوسط هواپیما‌های قطر پنج سال، امارات ۹ سال و ترکیه ۱۰ سال است / اگر صنعت هوایی ایران بخواهد نوسازی شود، نیاز به خرید دست‌کم ۳۷۵ هواپیمای نو یا دست‌دوم با طول عمر زیر پنج سال دارد
  چیزهایی که دنیا را تغییر خواهند داد
  پنل های خورشیدی نسل جدید چند برابر انرژی تامین می کنند.
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© پیام نفت (استفاده از مطالب پیام نفت با ذکر منبع، منعی ندارد)
payamenaft@gmail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار