درباره ما   |  پیوندها   |  RSS  
  صفحه اول    نفت    گاز     پتروشیمی     پالایش و پخش    بورس و بازار سرمایه     بین الملل     اقتصاد انرژی   شنبه، 11 آذر 1402 - 19:18   
 
 
   اخبار رسانه ها  
  بررسی حدود وظایف و اختیارات ولی مطلقه فقیه در قانون اساسی
  رابطه بین تعهد سازمانی و گرایش به فساد اداری بین کارکنان
  چالش عدم تناسب بین مسوولیت‌ها و اختیارات در یک سازمان
  واکنش ربیعی به ادعای کیهان درباره جنگ با طالبان در دوره خاتمی: تاریخ‌سازی می‌کند / پیشنهاددهندگان دخالت نظامی ایران در افغانستان نه از اعضای دولت بودند و نه اصلاح طلب؛ خاطرات هاشمی در سال ۱۳۷۷ نشان می‌دهد چه کسانی اصرار بر درگیری نظامی داشتند / خاتمی در آن جلسه اصلا حضور نداشت / روحانی هم در مکه بود که وقتی موضوع را به او اطلاع دادم، با ابراز نگرانی، به سرعت عازم تهران شد
  مقامات آمریکایی: به دنبال جلوگیری از موج بزرگ آوارگی از جنوب نوار غزه هستیم / فشار بین المللی و تعداد تلفات غیرنظامی ممکن است اسرائیل را در آغاز سال نوی میلادی وادار به توقف جنگ کند
  هواشناسی: آلودگی هوا در تهران، کرج، اراک، اصفهان و تبریز در ۴ روز آینده تداوم خواهد داشت
  آمریکا صدور روادید برای «شهرک‌نشینان افراطی اسرائیلی» در کرانه باختری را متوقف می‌کند
  بررسی توسل به زور روسیه در حمله به اوکراین از منظر حقوق بین الملل
  آلومینا، محصول پالایش شده بوکسیت
  تاریخ 500ساله روسیه
  بررسی و تحلیل حقوقی جنگ اکراین و روسیه از منظر حقوق بین الملل
  شبه نظامیان چچن در خدمت پوتین
  طﺮاﺣی ﺳﯿﺴﺘﻢCCHPﺑﺮای ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎی اداری در ﺗﻬﺮان
  از احداث کانال سراسری از آستارا تا گنبد تا ساخت بزرگراه ساحلی در شمال
  ویدیو/ آتش بس در غزه؛ شهادت 14845 فلسطینی در 49 روز درگیری
  فیلم| زنان کارگر در معدن، در غیاب مردانی که به ارتش اوکراین پیوستند
  زندگی فوق لاکچری پوتین+ عکس
  بزرگراه ساحلی دریای خزر چه زمانی به اتمام می‌رسد؟
  طراحی سیستم تولید همزمان برق، گرما و سرما CCHP برای منازل مسکونی در اقلیم آب و هوایی تهران
  در زمستان ها گاز عامل اصلی آلودگی هوای تهران است
  نیروگاهCCHP یک مگاواتی با مصرف 250متر مکعب گاز گرمایش 150 و سرمایش 100ساختمان را تامین می کند
  بهینه‌سازی زمان‌بندی حرکت و توقف قطارهای مترو با استفاده از الگوریتم NSGA-II برای کاهش زمان سفر و افزایش کارایی اقتصادی و زیست‌محیطی سیستم
  مهم‌ترین گلوگاه جابجایی مسافر در مترو تهران مرتفع می‌شود
  آیا این وعده محقق می شود؟ ورود ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس برقی؛ تا پایان سال آینده
  ماجرای عجیب غیب شدن اتوبوس‌های برقی تهران
  پلتفرم ماژولار تبدیل اتوبوس دیزلی به برقی رونمایی شد
  ضرورت فوری اتصال متروی کرج به مرکز تهران
  تنهایی اوکراین و سرازیر شدن کمک‌ها به اسرائیل
  از نظر فیرحی مردم حق تاسیس، نظارت، تغییر و اصلاح دارند/ تولد فقه دمکراسی در ایران / تقدم دمکراسی بر فقه، علم، حقیقت
  نیروگاه CHP | تولید همزمان برق و حرارت
ادامه اخبار رسانه ها
 

انتخابات ریاست جمهوری

- اندازه متن: + -  کد خبر: 47828صفحه نخست » محتواسه شنبه، 27 مهر 1400 - 12:36
حیف میلیارد ها دلار در پروژه ایران ال ان جی
حیف میلیارد ها دلار در پروژه ایران ال ان جیبابت خواب 2.5 میلیارد دلار در مدت 7 سال در کنار هزینه نگهداری واحد و هزینه های پرسنلی و استهلاک و عدم نفع اجرای این پروژه بیش از 2.5 میلیارد دلار زیان و خسارت به ملت ایران وارد شده چه کسی پاسخگو است. ارزش حیف منابع و منافع ملی ایران سالانه از 50 میلیارد دلار تجاوز می کند
  

پیام نفت:

چنانچه این پروژه اشتباه بود و توجیه فنی و اقتصادی نداشت به چه حقی و چه کسانی دستور  2.5 میلیارد دلار هزینه در آن پروژه را صادر نمودند  کسانی که این کار را انجام دادند یا باید بگویند توجیه داشت یا نداشت اگر داشت چرا 8 سال متوقف شد اگر نداشت و این کار را کردند همگی باید بابت این خسارت هولناک مجازات شوند. 

اکنون نیز اگر این جمع بندی وجود داردکه پروژه برای ایران توجیه ندارد  می بایست با شرایط جذابی پروژه را به شرکتهای چینی یا ژاپنی واگذار نمود چرا که آنها بهر حال وارد کننده LNG هستند ادامه بلا تکلیفی این پروژه به مفهوم ضایع نمودن میلیاردها دلار از سرمایه های ملی این ملت مظلوم است. 

۷ سال بلاتکلیفی طرح ایران ال ان جی

طرح ایران LNG یکی از طرح هایی است که به گفته کارشناسان مطالعه فنی درستی نداشته و با وجود ۲.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری همچنان زیر آفتاب مانده و خاک می خورد.

به گزارش خبرنگار مهر، صادرات گاز به صورت ال ان جی یکی از مهم‌ترین برنامه‌های زنگنه طی ۱۵ سال صدارت در وزارت نفت بوده است. نخستین اشتیاق زنگنه به اجرای پروژه‌های ال ان جی مربوط به دوران نخست وزارت وی بوده است جایی که به اصرار سعی در دریافت مصوبه شورای اقتصاد برای تعریف و اجرای پروژه‌های ال ان جی داشت. موضوع به سال ۱۳۸۱ مربوط است؛ در آن سال زنگنه در حالی که در آن زمان ظرفیت کل بازار LNG جهان ۱۱۰ میلیون تن و در شرایط اشباع بود از شورای اقتصاد درخواست مجوز سرمایه‌گذاری ۴۰ میلیون تن LNG را کرد، که به گفته کارشناسان مطالعه فنی درستی درباره آن نشده بود.

غلامحسین حسنتاش، رئیس اسبق مطالعات بین المللی انرژی چندی پیش در باره این موضوع هم نوشت: این درخواست زنگنه در شرایطی مطرح شد که مطالعات بازار انجام نشده بود و مسائل فنی آن مثل خرید دانش فنی مورد بررسی قرار نگرفته بود؛ اقتصاد آن و وجود گاز آن نیز به فراموشی سپرده شده بود ولی وی چهار پروژه LNG تعریف کرد که هزینه گزافی به کشور تحمیل کرد. امروز تنها نامی از یک پروژه باقی است که به هیچ کجا هم نرسیده، اما یک مرکز هزینه بزرگ برای صنعت نفت بوده است.

۳ سال بعد...

این در حالی بود که خرداد ۸۴ یعنی اندکی پیش از تحویل وزارت نفت به دولت بعد، شرکت ملی صادرات گاز طی اقدامی عجیب قرارداد فروش ال ان جی با هندوستان امضا کرد و حتی مذاکراتی با اسپانیا برای صادرات ال ان جی انجام شد، بدون آنکه تاسیساتی برای تولید ال ان جی وجود داشته باشد!

رکن الدین جوادی، مدیرعامل وقت شرکت ملی صادرات گاز درباره امضای قرارداد برای فروش ال ان جی در شهریور ۸۴ اینگونه گفته بود: با امضای نخستین قرارداد صادرات LNG ایران به هند، دیوار اعتقاد به ناتوانی ایران برای حضور در بازار جهانی شکسته شده است.

وی با اشاره به امضای نخستین قرارداد فروش LNG ایران به هند در خرداد ماه ۸۴، گفت: با وجود فروش LNG به صورت FOB در این قرارداد و علاقمندی خریداران هندی برای به عهده گرفتن حمل تولیدات مربوط به آن، وزیران ایران و هند برای ایجاد یک شرکت حمل و نقل مشترک با سهم ۵۰ درصدی هر یک از دو طرف توافق کردند که کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت ملی نفتکش ایران، شرکت کشتیرانی ایران و هند و شرکت ملی صادرات گاز ایران کنسرسیومی را برای به عهده گرفتن ۵۰ درصد سهم ایران در این شرکت مشترک تشکیل دادند.

ظهور پروژه ایران ال ان جی

با تعهداتی که وزارت نفت در سال پایانی خود تراشیده بود، شرکت ملی نفت در دولت بعدی ناگزیر به سرمایه گذاری در حوزه ساخت تأسیسات ال ان جی شده بود. از میان آن ۴ بسته هم تنها این پروژه در دولت نهم اجرایی شد. از سال ۱۳۸۵ بود که پروژه ایران ال ان جی با هدف تولید ۱۰.۵ میلیون تن ال ان جی روی میز آمد. علی خیراندیش، مدیرعامل وقت شرکت مایع سازی گاز طبیعی ایران به عنوان مجری این پروژه پیش بینی کرده بود که بخش ۱ پروژه در خرداد سال ۱۳۹۰، بخش ۲ در آذر سال ۱۳۹۰، بخش ۳ در مهر سال ۱۳۹۱ و بخش ۴ در فروردین سال ۱۳۹۲ راه‌اندازی شود.

این پروژه که رقم سرمایه گذاری بین ۵ تا ۸ میلیارد دلار عنوان شده بود، از طریق فاینانس تأمین اعتبار می‌شد که پیش بینی می‌شد ۷۰ درصد پروژه از طریق فاینانس و ۳۰ درصد آن را از بخش داخلی به ویژه شرکت ملی نفت ایران تأمین شود. طراحی پایه پروژه ایران ال. ان. جی را کنسرسیومی از شرکت‌های ژاپنی و فرانسوی با نظارت شرکت ملی صادرات گاز ایران انجام داده بودند.

از سال ۱۳۸۶ امضای قراردادهای فازهای مختلف این پروژه انجام شد تا ایران تبدیل به صادر کننده ال ان جی شود؛ گرچه رقم دقیقی درباره سرمایه گذاری انجام شده در این پروژه به صورت رسمی گفته نشد اما بیشتر ارقام ارائه شده نشان می‌داد بین ۲ تا ۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این پروژه انجام شده است.

دولت یازدهم و آغاز وعده‌ها
شهریور ۹۲ یعنی چند روز پس از روی کار آمدن دولت جدید، با دستور شرکت سرمایه گذاری صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت، ساخت تنها پروژه LNG ایران تا اطلاع ثانوی تعلیق شد. این در حالی بود که فاز اول نخستین کارخانه تولید LNG ایران شامل نیروگاه ۱۱۰۰ مگاواتی، مخازن ذخیره‌سازی LNG و LPG و اسکله‌های دریایی و فراساحلی آماده راه اندازی شده بود.

بنا به گفته علیرضا کاملی، مدیرعامل اسبق شرکت ملی صادرات گاز، میزان پیشرفت فیزیکی این پروژه در سال ۱۳۹۲ به حدود ۵۰ درصد رسید. او گفته بود: به دلیل تحریم دو پروژه پارس و پرشین LNG متوقف شده ولی پروژه ایران ال جی با پیشرفت حدود ٥٠ درصدی در جریان بوده و مترصد برداشته شدن تحریم‌ها برای وارد کردن تأسیسات و تجهیزات لازم جهت اجرای این پروژه هستیم.

۸ اردیبهشت ۹۳ بود که رکن الدین جوادی، مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت در دولت اول روحانی آماری از ایران ال ان جی داد و گفت: تا کنون برای ساخت پروژه ایران ال ان جی بیش از ۲.۵ میلیارد دلار هزینه شده است.

از سال ۹۲ به بعد، این پروژه به حال خود رها شد ولی مذاکرات برای احیای آن و سپردنش به شرکت‌های خارجی ادامه یافت. رکن الدین جوادی مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت در سال ۹۵ با تائید این موضوع و با اشاره به اینکه شرکت ملی نفت ایران با توتال فرانسه در خصوص پروژه ایران ال ان جی مذاکراتی داشته تاکید کرد: اما هنوز هیچ تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است.

در سال ۹۴ هم سه شرکت خارجی آمادگی خود را برای به دست گرفتن پروژه نیمه تمام ایران ال ان جی اعلام کردند. چینی‌ها، عمانی‌ها و همچنین شل انگلستان برای به دست گرفتن این پروژه به میان آمدند و پیشنهادات خود را مطرح کردند که مشخص نشد سرانجام آن پیشنهادات چه شد.

در آذر ۹۶ هم زنگنه سراغ گازپروم رفت و با آنها تفاهم نامه‌ای امضا کرد تا این شرکت با مطالعه روی پروژه ایران ال ان جی، برنامه خود را ارائه دهد. وزیر نفت گفته بود کارخانه ایران ال. ان. جی با ظرفیت تولید سالیانه ۱۰ میلیون تن، نیمه کاره مانده و تکمیل آن یک گام مهم برای صنعت گاز ایران و پتروشیمی‌های متکی بر گاز است.

زنگنه در آن روز اعلام کرد: بر پایه پیش بینی‌ها، تکمیل طرح ایران ال. ان. جی به ۴ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و گازپروم روسیه در مدت ٦ ماه، مطالعات خود را درباره این طرح به ایران تحویل می‌دهد.

وزیر وعده

از سال ۹۲ تا به امروز، این پروژه به حال خود رها شده و مذاکرات راه به جایی نبرده است. این در حالی است که وزیر نفت در برنامه پیشنهادی خود برای وزارت نفت در سال ۹۶ به صادرات ال ان جی اشاره کرده و گفته بود: پیش بینی می‌شود که با تأکید بر روابط حسنه با همسایگان در پایان دوره دوازدهم، صادرات گاز کشور از ۱۰ میلیارد مترمکعب سالانه فعلی (به ترکیه) به رقم قریب به ۴۰ میلیارد مترمکعب افزایش یابد (به عراق ۲۰، پاکستان ۱۰، جنوب خلیج فارس ۱۰ و آذربایجان ۲) علاوه بر این با راه اندازی کارخانه IRAN LNG به بهره برداری خواهد رسید که در ظرفیت کامل به معنای صادرات معادل ۱۸ میلیارد مترمکعب در سال خواهد بود. این بدان معناست که ظرفیت صادرات ایران از ۱۰ میلیارد مترمکعب سالانه فعلی به حدود ۷۰ میلیارد مترمکعب در سال خواهد رسید.

این در شرایطی است که در دولت یازدهم پیشنهادهایی برای شراکت با شرکت‌های خارجی با هدف تکمیل این پروژه به صندوق بازنشستگی نفت – سهامدار اصلی این پروژه – ارائه شد که به نتیجه روشنی نرسید و این پروژه با سرمایه گذاری ۲ تا ۳ میلیارد دلاری، به حال خود رها شد.

به گفته مطلعین با وجود حساب زنگنه روی پروژه ایران ال ان جی، اما تأسیسات این پروژه به حال خود رها شده است و بقدری برای وزارت نفت بی اهمیت شده است که تعدادی از بازنشستگان مدیریت این پروژه را در دست گرفتند و عملاً شرکت مایع سازی گاز ایران را تبدیل به یک شرکت کاغذی اما با حقوق‌های چشمگیر کردند.

ایران ال ان جی، تنها شانس در دسترس ایران برای حضور در بازار ال ان جی است و با توجه به تاکید وزارت نفت برای حضور در این بخش از تجارت گازی، تکمیل نشدن آن یکی از وعده‌های زنگنه را بی نتیجه باقی می‌گذارد.

جالب است که با وجود بی تفاوتی وزارت نفت به سرمایه گذاری‌های انجام شده، در آبان ۹۶ خبری منتشر شد که بر اساس آن، شرکت بلژیکی اکسمار اعلام کرد برای ارائه یک شناور اف ال ان جی (تأسیسات صادرات شناور ال ان جی) برای پروژه صدور گاز طبیعی مایع شده (ال‌ان‌جی) در ایران مشغول مذاکره است. این خبر در نهایت با گزارش اویل پرایس تکمیل شد که در آن گزارش از انعقاد قرارداد ۶۰۰ میلیون دلاری برای ورود ایران به حوزه FLNG خبر داده شده بود که این قرارداد با ورود نهادهای نظارتی فسخ شد.

 

{%TAG_SHOW_TYPE_34_TAG%}
   
  

اضافه نمودن به: Share/Save/Bookmark

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
   بازخوانی خبرها و تحلیل ها  
  تحلیل علل و آثار ناترازی گازی کشور از منظر امنیت انرژی
  هشدار ترسناک یک نماینده مجلس: کمبود گاز کشور را فلج می کند
  ساختمان سازان و برج سازان با علم عدم وجود گاز در ده سال آینده ساختمان ها را برپایه تامین انرژی برق طراحی کنند
  ناترازی گاز تا سال ۱۴۱۰ به ۴۵۳ میلیون متر مکعب و تا سال ۱۴۲۰ به ۵۷۹ میلیون متر مکعب در روز می‌رسد/تا ده سال آینده امکان تامین گاز همه مصرف کنندگان خانگی ممکن نیست
  ممنوعیت انشعاب گاز برای ساختمان های جدید و مزیت های آن
  بیش از 4 میلیون و 600 هزار مشترک برق در تهران داریم/پیک مصرف شهر تهران 5.6گیگاوات/ مصرف برق بهار و تابستان تهران 80گیگاوات در24ساعت
  هزینه تولیدهرکیلووات برق 1500تومان/2.7میلیون مشترک برق شهرهای اطراف تهران
  اوج مصرف برق در زمستان 42و تابستان 73.5گیگاوات/ افزایش قابل توجه راندمان نیروگاه ها در ماه های سرد
  تلفات انرژی در شبکه توزیع درون شهری نزدیک ۶ هزار مگاوات است
  روشی برای تولید ارزان هیدروژن
  پیشنهاد تولید ده گیگاوات برق ازنیروگاه های آبی غیرفعال
  ممنوعیت گاز خانگی در نیویورک‌
  استفاده از گاز طبیعی در برکلی آمریکا ممنوع شد
  ممنوعیت استفاده از اجاق گاز در لس آنجلس
  دادن انشعاب جدید گاز در تهران و کلان شهرها ممنوع شود
  مصرف برق در زمستان به 32هزارمگاوات یعنی کمتر از نصف می رسد
  در زمستان ها گاز عامل اصلی آلودگی هوای تهران است
  فهرست کشورها بر پایه ذخایر توریوم
  ﺑﺮرسی و ارزﯾﺎبی اﻗﺘﺼﺎدی ﺳﯿﺴﺘﻢ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺮق، ﺣﺮارت و ﺗﺒﺮﯾﺪ(CCHP)ﺑﺎﻇﺮﻓﯿﺖ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺑﺮق ﯾک ﻣگا وات
  ضرورت توسعه متوازن در بخش برق با تاکیدبر نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای
  نیروگاه های تلمبه ذخیره ای نیاز مهم شبکه برق
  چین در آستانه آزمایش نخستین راکتور هسته‌ای سبز جهان
  «انقلاب صنعتی» در اروپا؛ کامیون‌ها و اتوبوس‌های دیزلی از جاده‌ها محو می‌شوند
  انتقال همزمان گاز و برق به سراسر کشور اشتباه است
  توریوم ، امید ترکیه برای رهایی از وابستگی به انرژی
  مزایای استفاده از نیروگاه CHP
 
   معرفی پایگاه های اطلاع رسانی  
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
© پیام نفت (استفاده از مطالب پیام نفت با ذکر منبع، منعی ندارد)
payamenaft@gmail.com
طراحی و اجرا: خبرافزار