پيام نفت -رسانه خبري تحليلي نفت، گاز و انرژي : گروه كارشناسي براي بازنگري قراردادهاي نفتي تشكيل مي‌شود
جمعه، 16 اردیبهشت 1390 - 20:57 کد خبر:5760
سازماندهي امور حقوقي وزارت نفت براي تحقق فرامين مقام معظم رهبري

نماينده تام الاختيار وزير نفت در امور حقوقي از تشكيل گروه كارشناسان زبده در حوزه‌هاي فني، مالي و حقوقي صنعت نفت به منظور اجراي فرامين و منويات مقام معظم رهبري خبر داد.

سفر مقام معظم رهبري در روز 8 فروردين سال جهاد اقتصادي به عسلويه و بيانات راهگشاي معظم له شور و شوق مضاعفي در مديران و كاركنان صنعت نفت برانگيخت كه بر اين اساس اجراي دقيق فرامين ايشان در صدر اولويت هاي كاري مجموعه صنعت نفت قرار گرفته است. مقام معظم رهبري در بيانات خود در عسلويه فرمودند: " در خصوص مسئله‌ى نفت و گاز، علاوه‌ى بر بخشهاى فنى، حتماً بايستى روى بخشهاى حقوقى و اقتصادى - حقوق نفت و گاز، اقتصاد نفت و گاز - كار كنيم، فكر كنيم و در اين زمينه مطالعات علمى داشته باشيم. جوانهاى ما خواهند توانست در اين زمينه‌ها كار كنند و ان‌شاءاللَّه پيشرفت پيدا خواهند كرد. اين ثروت متعلق به ملت ايران است. گاز ثروت است، نفت ثروت است؛ اما از اين ثروتها خيلى مهمتر، نيروى انسانىِ بااستعداد و علاقه‌مند و داراى توان كار است. ما اين ثروت را داريم؛ اصل اين است. اگر يك ملتى اين نيروى انسانى را داشت، ميتواند ثروتهاى طبيعى خودش را هم استحصال كند و در خدمت ملت قرار دهد؛ اما اگر اين را نداشت، ثروتهاى طبيعى‌اش هم در خدمت ديگران قرار خواهد گرفت؛ براى ديگران بيشتر سود خواهد داد تا براى خود او. ما بحمداللَّه اين ثروت را داريم."

در همين زمينه خبرنگار شانا با  دكتر پيام بطحايي، نماينده تام الاختيار وزير نفت در امور حقوقي و مدير امور حقوقي شركت ملي نفت ايران گفت و گويي انجام داده است كه در پي مي آيد.

برنامه هاي معاونت حقوقي براي بازنگري در قراردادهاي نفت و گاز پيرو منويات مقام معظم رهبري در سفر ايشان به عسلويه چيست؟

مهم ترين برنامه امورحقوقي براي بازنگري در قراردادهاي نفت و گاز، تشكيل تيمي متشكل از كارشناسان زبده فني و مالي و حقوقي در صنعت نفت و بررسي قراردادها، رفع اشكال ها، طرح پيشنهادهاي جديد و درج آنها در قرارداد است.

براي تشكيل تيم مورد نظر، از كارشناسان برنامه ريزي چهار شركت اصلي و شركت هاي تابعه شركت ملي نفت ايران، كارشناسان مالي و حقوقي شركت هاي يادشده، افراد نخبه و صاحب نظر در حقوق نفت و گاز و بازنشستگان نفت استفاده خواهد شد.

تشكيل اين گروه و اقدام ها در جهت تهيه و تنظيم قرارداد جديد، يكي از ابعاد و تحقق منويات مقام معظم رهبري در سفر به عسلويه است و بعد ديگر تحقق اين فرمايشات، آموزش و تربيت نيروي انساني ماهر و زبده در مديريت حقوقي و جذب افراد ورزيده در اين رشته به نفت است.

براي اين كار، آموزش هاي كوتاه مدت حين خدمت براي كارشناسان در نظر گرفته شده است كه قسمتي از آن در سال گذشته اتفاق افتاد و در سال جاري نيز طبق برنامه ادامه خواهد يافت.

انتظار مي رود با اين اقدام ها و ايجاد انگيزه براي ادامه كار كارشناسان حقوق در صنعت بتوانيم گروهي با دانش حقوقي بالا در مديريت حقوقي جمع آوري و خواسته هاي مقام معظم رهبري را محقق كنيم.

نحوه انعقاد قراردادهاي جديد در صنعت نفت با هدف تسريع در روند جذب سرمايه گذارهاي خارجي چگونه است؟

مبناي كار انعقاد قرارداد براي جذب سرمايه گذاري خارجي قوانين مصوب مجلس شوراي اسلامي نظير قانون برنامه پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران است.

مجلس شوراي اسلامي در برنامه پنجم توسعه به وزارت نفت اجازه انعقاد قراردادهاي بيع متقابل را صادر كرده است، همچنين اجازه فاينانس پروژه ها و انعقاد قراردادهاي فاينانس نيز صادر شده است؛ از اين رو براي جذب سرمايه خارجي، اجازه عقد قرارداد بيع متقابل و قراردادهاي فاينانس را داريم كه تلاش مي شود تا آنجا كه ممكن است با تغيير شرايط قراردادهاي بيع متقابل و جذاب تر كردن آنها سرمايه گذاران را به سرمايه گذاري در صنعت نفت ترغيب كنيم؛ از سوي ديگر بانكهاي داخلي را تشويق كرده ايم تا از طريق صندوق انرژي در امر توسعه ميدان ها در صنعت نفت و ديگر طرح ها حضور يابند و سرمايه گذاري كنند.

در سطح وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران نيز  كميته هاي تخصصي سرمايه گذاري تشكيل شده است كه پيشنهادها و در خواست هاي سرمايه كذاران را بررسي مي كنند و سعي در هدايت و جذب آنان دارد.

نحوه اصلاح قراردادهاي بيع متقابل با توجه به نياز روزبه چه شكل است؟

قراردادهاي بيع متقابل از ابتدا تهيه شده و تنظيم اولين نسل آن تا كنون در معرض اصلاح و بازنگري بوده است. نسل هاي دوم و سوم قرارداد با توجه به نيازهاي روز صنعت نفت و با هدف جذب هر چه بيشتر سرمايه گذاران و در چارچوب قوانين و مقررات موجود اصلاح شده است.

اكنون نيز با توجه به نيازهاي روز و تجربيات حاصل از اجراي قراردادهاي گذشته و در چارچوب قوانين و مقررات اين قراردادها اصلاح خواهند شد.

مهم ترين موردي كه در اصلاح قراردادهاي بيع متقابل بايد در نظر قرار گيرد، توليد صيانتي از مخازن نفتي و گازي كشور است. گرچه در قراردادهاي قبلي به ويژه نسل سوم اين قراردادها به موضوع توليد صيانتي توجه شده، اما لازم است اين موضوع بازبررسي و به طور صريح و روشن با ملحوظ كردن سازكارهاي مربوط در قراردادها ديده شود.

همچنين جذاب كردن قراردادها براي پيمانكاران به نحوي كه سرمايه گذاران جذب سرمايه گذاري در توسعه منابع نفت و گاز كشور شوند نيز، از ديگر موارد است.

شايد موضوع منظور كردن پاداش براي پيمانكاران در صورت شتاب دهي به اجراي طرح توسعه ميدان و پايان دادن به عمليات اجرايي قبل از موعد قراردادي، يكي از راه هاي جذاب كردن قراردادها باشد.

پيمانكاران علاقه دارند مدت قرارداد طولاني تر و آنها حضور بيشتري داشته باشد و اين موضوع نيز يكي از مواردي است كه در چارچوب قوانين مي توان به آن پرداخت.

مسئله ديگر، استفاده از توان فني و مهندسي و پيمانكاران داخلي است. هدف ما اين است كه قراردادها با سرمايه گذاران و پيمانكاران خارجي با هدف انجام هرچه بيشتر كار توسط متخصصان و پيمانكاران داخلي بوده و كار توسعه ميدان ها هرچه بيشتر از سوي آنها انجام شود حتي اگر پيمانكاران ايراني درقرارداد با پيمانكاران خارجي خدمت خود را ارائه كنند.

همچنين در نظر داريم پيمانكاران خارجي را ملزم كنيم تا هرچه بيشتر به انتقال فناوري و دانش فني خود به بخش ايراني بپردازد تا به اين ترتيب توان فني بخش داخلي ارتقا يابد.

حفظ محيط زيست و رعايت شرايط زيست محيطي نيز از جمله مواردي است كه مي بايد در قراردادهاي بيع متقابل مورد توجه بيشتر قرار گيرند.

در زمينه ميدان هاي مشترك نيز علاوه بر شرايط بالا شايد لازم باشد در چارچوب قوانين موجود، انواع ديگر قراردادها مورد عمل قرارگيرد تا با جذب سرمايه گذاران، كار انعقاد قراردادهاي توسعه ميدان هاي مشترك شتاب بيشتري بگيرد و برداشت از اين گونه ميدان ها بيش از اين به تعويق نيفتد.

نحوه تعامل با پيمانكاران داخلي در پارس جنوبي با توجه به اهميت زمان بندي پروژه ها و چالش هاي مرتبط با آن را چگونه ارزيابي مي كنيد؟

ميدان گازي مشترك پارس جنوبي براي كشور اهميت بسزايي دارد و مي بايد در توسعه اين ميدان شتاب كرد.

بر همين اساس سال گذشته قرارداد توسعه فازهاي متعددي از ميدان با پيمانكاران داخلي منعقد شد و در اين قراردادها زمان بندي انجام كار توسعه بسيار بااهميت و براي تشويق پيمانكاران به انجام كار زودتر از زمان قرارداد پاداش نيز منظور شده است.

پيگيري و نظارت بر كار پيمانكاران و انجام آن طبق جدول زمانبندي نيز در دستور كار وزارت نفت، شركت ملي نفت ايران و شركت نفت و گاز پارس، به عنوان كارفرماي مجموعه طرح ها قرار دارد و در همين رابطه جلسات منظم ميان پيمانكاران ارشد و جزء در شركت نفت و گاز پارس بر قرار مي گردد تا در اين جلسات، مشكلات پيمانكاران با مقام هاي عالي وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران بررسي و در چارچوب قرارداد و قوانين، راهكارهاي اجرايي آنها پيش بيني شود؛ از اين رو تعامل با پيمانكاران ارشد فازهاي يادشده در حد بالايي است و اميدواريم با همكاري موجود، كارها طبق برنامه زمان بندي پيشرفت كند.