پيام نفت -رسانه خبري تحليلي نفت، گاز و انرژي : افزايش 5 تا ۱۵ درصدي ضريب بازيافت نفت با استفاده از فناوري هاي روزآمد
چهارشنبه، 2 فروردین 1402 - 09:36 کد خبر:50818
پيام نفت:
مدير برنامه ريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران:
 
 
مديربرنامه ريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران ضريب كنوني برداشت نفت از مخازن را 23.4 درصد اعلام كرد و گفت: مي توان با كمك روش هاي IOR و EOR ضريب بازيافت را ۵ تا ۱۵ درصد افزايش داد و ريكاوري را بالا برد.

به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاع رساني شركت ملي نفت ايران، كريم زبيدي در نخستين كنفرانس ملي افزايش بهره دهي چاه هاي نفت و گاز كه صبح امروز (سه شنبه؛ ۱۷ آبان ماه) با همكاري دانشگاه صنعتي شريف در مركز همايش هاي كوشك برگزار شد با اشاره به نقش چاه ها در مديريت مخازن نفت و گاز، اظهار كرد: امروزه راه ارتباط با مخازن نفت و گاز، نمودارهاي پتروفيزيكي، توليد، تصويرگر، قطرنگار، فشار و دما و چاه‌آزمايي و همچين با استفاده از آزمايش هاي مختلف و مطالعه هاي متمركز است.

وي در ادامه به ميانگين نرخ توليد چاه هاي نفت اشاره كرد و گفت: هم‌اكنون ميانگين برداشت نفت و گاز در كشور به‌ترتيب در بخش نفت، روزانه 1500 بشكه و در بخش گاز، روزانه يك ميليون و ۵۰۰ هزار مترمكعب است.

مدير برنامه‌ريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران با تاكيد بر ضرورت لزوم افزايش ضريب بازيافت نفت و گاز اظهار كرد: پيش از انقلاب در برخي ميادين مانند ميدان اهواز آسماري توليد نفت در روز به روزانه يك ميليون بشكه هم بالغ مي شد اما اكنون با توجه به اينكه چاه ها در نيمه دوم عمر خود قرار دارتد ميزان توليد كاهش يافته است از اين رو بايد با سرمايه‌گذاري و اقدام‌هاي فناورانه و همكاري دانشگاه‌هاي كشور، توليد را در ميدان‌هاي قديمي همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاري، رگ سفيد، پارسي و ... بالا ببريم.

زبيدي تصريح كرد: در بحبوحه انقلاب اسلامي توليد نفت خام ايران از ميدان‌هاي جوان روزانه ۶ ميليون و ۲۰۰ هزار بشكه در روز بود. امروز هم مي توان با توسعه ميدان‌هايي كه تاكنون برداشتي از آنها نشده است و همچنين سرمايه‌گذاري بر روي ميدان هايي كه در نيمه دوم عمر خود قرار دارند و استفاده از فناوري هاي روزآمد توليد نفت را به‌طور قابل ملاحظه‌اي افزايش داد.

وي به بيان دلايل كاهش توليد از چاه ها و ميدان هاي نفت و گاز پرداخت و عدم شناخت آناتومي، مخزن و پتانسيل توليد، تخليه طبيعي مخازن، عدم استفاده از از روش‌هاي ازدياد برداشت و عدم استفاده صحيح و بهنگام از روش‌هاي چاه‌محور را از جمله اين دلايل برشمرد.

به گفته زيبدي، استفاده از روش هاي چاه محور همچون infill driling، work over، perforation و Acidizing كه سال ها در مناطق نفتخيز مورد استفاده قرار مي گرفتند از جمله روش هاي موثر در ازدياد برداشت هستند كه گاها مي تواند 15 تا 40 درصد در نگهداشت توليد موثر باشند و حتي باعث افزايش توليد هم شوند.

مدير برنامه‌ريزي تلفيقي شركت ملي نفت با تأكيد بر اينكه نفت و گاز ثروت كشور است و بايد براي افزايش برداشت از مخازن سرمايه‌گذاري در صنعت نفت افزايش يابد، يادآور شد: هم اكنون ميانگين ضريب برداشت از چاه هاي نفت و گاز در دنيا 35 درصد است اين در حالي است كه اين رقم در ايران هم اكنون 23.4 درصد است.

وي افزود: هم‌اكنون با استفاده از فناوري‌هاي روزآمد، مي‌توان توليد نفت و گاز از ميدان‌هاي نفتي و گازي كشور را 5 تا 15  درصد افزايش داد و رقم بازيافت نفت از مخازن را افزايش داد.