پيام نفت -رسانه خبري تحليلي نفت، گاز و انرژي : بايد فاتحه پتروشيمي ايران را بخوانيم/ با نرخ كنوني خوراك سند چشم انداز تحقق نمي‌يابد
سه شنبه، 4 آبان 1395 - 18:49 کد خبر:41908
پيام نفت:

به گزارش خبرنگار اقتصادي ايلنا، احمد مهدوي دبير انجمن صنفي كارفرمايي پتروشيمي در نشست خبري با بيان اينكه با شروع كار دولت تدبير و اميد انتظار داشتيم كه بسياري از مسائل حل و فصل شود گفت: البته ما يكسويه به مسائل نگاه نمي‌كنيم و اعتقاد داريم كه دولت در سياست خارجي و برجام اقدامات خوبي داشته است اما در حوزه اقتصاد و پتروشيمي نزديك چهار سال است كه ما همچنان بحث مي‌كنيم ولي مسائل حل نمي‌شود.

وي افزود: در بحث خوراك مجلس قانون تصويب كرده اما هنوز كار به جايي نرسيده است به همين دليل ما در مسئله سرمايه‌گذاري كه مهم‌ترين اصل در پتروشيمي است با چالش مواجهيم.

مهدوي تصريح كرد: در قانوني كه قانونگذار در سال 93 در مورد خوراك تصميم‌گيري كرد بنا گذاشته شد كه سه آيتم مشخص شود و يكي از اين فاكتورها ميانگين وزني گاز اتان بوده است اما در اين مورد به صورت شفاف عمل نكردند و طبق هاب اروپا و آمريكا قيمت را در نظر گرفتند. در حالي كه اروپا توليدكننده اين خوراك نيست حتي گفتند كه اگر قيمت اين خوراك به بيست سنت هم برسد همچنان سرمايه‌گذار حاضر به ورود به توسعه پتروشيمي است اما مي‌بينيم كه با نرخ هشت سنت هم هيچ سرمايه‌گذار خارجي حاضر به ورود به اين عرصه نيست.  ضمن اينكه واقعيت با‌ آنچه گفته شد متفاوت است.

دبير انجمن صنفي كارفرمايي پتروشيمي خاطرنشان كرد: در حوزه انرژي معمولاً قيمت اتان تابع متان است اما در وزارت نفت به اين امر توجهي نشده است و فرمولي كه تهيه شده نه با علم اقتصاد و نه با قانون مجلس مطابقتي ندارد چرا كه در اين فرمول كف و سقف تعيين شده است. يعني خوراك با محصول جمع شده و گفته شده كه از نفت‌ها اتيلن مي گيريم و اتيلن به پلي‌اتيلن تبديل مي‌شود در حالي كه محصولاتي مثل MEG نيامده است.

وي با بيان اينكه از امروز قيمت خوراك مايع كل پتروشيمي‌ها آزاد شده و بر اين اساس، خوراك نفتاي كل صنايع پتروشيمي به جاي ارز مبادله‌اي با ارز آزاد محاسبه خواهد شد، اظهار داشت: وزارت نفت از قانون به نفع خودش تفسير كرده و خوراك را كنار گذاشته و بقيه قانون را در آيين‌نامه‌اي به تصويب دولت رسانده و ابلاغ كرده است. در حالي كه قانونگذار گفته است كه سه وزارتخانه اقتصاد، صنعت و نفت بايد با هم تصميم‌گيري كنند. اما وزارت نفت شاه‌بيت (نرخ خوراك) را كنار گذاشته شده و بقيه را به صورت آيين‌نامه اقدام كرده است.

وي با اشاره به اينكه طرح‌هايي كه از اتان هزينه شده هنوز سرگردانند و طرح‌هايي كه هنوز اجرايي نشده به دنبال توقف آنها هستند خاطرنشان كرد: آنچه وزارت نفت تعيين كرده به اين صورت است كه اگر حتي روزي قيمت نفت به 20 دلار هم برسد نرخ اتان از 220 دلار كمتر نمي‌شود.

دبير انجمن صنفي كارفرمايي پتروشيمي با اشاره به اينكه اگر دولت چابك بود مي‌توانست قانون خوراك را طي يك ماه تعيين كند اظهار داشت: چهار سال از دولت گذشته و همچنان ما مي‌بينيم كه كار مربوط به پتروشيمي‌ها پيش نمي‌رود. در حالي كه معناي اقتصاد مقاومتي تسهيل در كار است حال با اين حال بايد پرسيد آيا با اين لايحه مي‌توانيم انتظاري به بهبود شرايط كسب و كار داشته باشيم؟

وي با اشاره به اينكه پتروشيمي صنعتي ارز‌آور و پرمزيت در دنياست خاطرنشان كرد: آلمان كشوري است كه نفت و گاز ندارد اما شركت باسف در اين كشور توانسته كه هفتاد ميليارد دلار فروش داشته باشد. در حالي كه ما منبع خوراك هستيم و سر تعيين خوراك تا به اين حد مشكل داريم و همچنان تصوير روشني ازاين موضوع در كشور وجود ندارد.

مهدوي در ادامه با اشاره به اينكه اگرچه هزينه توليد در عربستان و آمريكا در مقايسه با ما بسيار پايين‌تر است اظهار داشت: هزينه تمام شده در كشور ما از ديگر كشورها بالاتر است زيرا اگر در ايران طي شش سال به توليد مي‌رسيم در آمريكا و عربستان اين زمان سه سال است ضمن اينكه اين كشورها در تحريم نيز نيستند و خودشان صاحب لايسنس هستند و به ما نيز مي‌فروشند و ما فقط تنها مزيتمان اين است كه خوراك داريم.

وي با اشاره به اينكه با وضعيت كنوني بايد فاتحه پتروشيمي در ايران خوانده شود تاكيد كرد: چرا دولت در جايي كه منافع دارد تنگ نظري مي‌كند بحث ما اينده اقتصاد كشور است. ما اعتقاد داريم كه بايد صادرات خود را افزايش دهيم چرا كه پتروشيمي ما در دنيا خوش‌نام است اما بايد در نظر داشته باشيم كه دنيا منتظر ما نمي‌ماند و در صورت تعلل نياز خود را از ديگر كشورها تهيه مي‌كنند. ضمن اينكه مي‌بينيم اكنون عربستان دو برابر ما توليد دارد.

وي يادآور شد: كجاي دنيا براي قيمت خوراك سقف و كف تعيين مي‌شود. ما مي‌گوييم نرخ خوراك بايد براساس ارزش حرارتي باشد و 50 درصد براي آن تعيين شود. ضمن اينكه ما 10 درصد نيز سود شركت نفت را در نظر گرفته‌ايم و علاوه بر آن هزينه استحصال نيز در نظر گرفتيم. با اين حال فرمول ما بالاتر از قيمت جهاني و 180 دلار تعيين شده اما آنچه وزارت نفت اعلام كرده كمتر از 220 دلار نخواهد بود.

مهدوي خاطرنشان كرد: با اين رويه ما هميشه عقب خواهيم بود و برنامه چشم‌انداز نيز اجرا نمي‌شود همچنين هيچ‌گاه نمي‌توانيم از عربستان جلو بيفتيم. زيرا اين فرمول متضاد با علم اقتصاد است. چرا كه ما تافته جدا بافته از جهان نيستيم.

وي با اشاره به اينكه اعلام مي‌شود پتروشيمي‌ها سودآوري بالايي دارند گفت: در پاسخ به اين مسئله بايد گفت ابتدا بايد براي اظهارنظر در اين خصوص صورت مالي پتروشيمي‌ها تجديد ارزيابي شود و در اين صورت مي‌بينيم كه سودشان 5 درصد هم نمي‌شود و با اين نرخ سود نبايد انتظار داشته باشيم كه واحد جديد احداث شود.

وي اظهار داشت: با اين رويه انتظار مي‌رود كه وزارت نفت درصدد است كه تمام پتروشيمي‌ها را خودش بگيرد و اداره كند.

وي يادآور شد: بحث ما اقتصاد ملي است در حالي كه وزارت نفت با بخشي‌نگري به دنبال سود خودش است و يا حتي مي‌بينيم كه در زمان تهيه فرمول مديرعامل صنايع ملي پتروشيمي نيز حضور نداشته و به يكباره در 26 دي‌ماه نرخ اتان را اعلام مي‌كنند و از آن زمان تاكنون 9 ماه است كه ما مكاتبه مي كنيم و پيشنهاد هم داده‌ايم كه 50 درصد قيمت حرارتي و قيمت خام دنيا و حتي براي شركت نفت نيز سود در نظر گرفتيم.

وي يادآور شد: دولت براساس مواد 2 و 3 قانون بهبود فضاي كسب و كار و اصل 44 قانون اساسي موظف است كه براي تدوين مقررات نظر انجمن‌ها را نيز بگيرد اما مي‌بينيم كه حتي NPC هم حضور نداشته است.